10/1/2015

Mikael Fogelholm Valion ravitsemusseminaarissa: Maitotuotteet yhdistyvät tutkimuksissa hyvään terveyteen

Maito ja maitovalmisteet yhdistyvät tutkimuksissa hyvään terveyteen. Tehokkaimmillaan maitotuotteet näyttävät olevan aikuistyypin diabeteksen ehkäisyssä. Näin totesi ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Valion juhlavuoden kunniaksi keskiviikkona 30.9. järjestetyssä ravitsemusseminaarissa, jossa katsottiin maidon tulevaisuuteen.  

Tarvitseeko aikuisen juoda maitoa? 

Valion ravitsemusseminaarissa puhunut ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm esitti esityksensä aluksi kysymyksen, tarvitseeko aikuisen juoda maitoa.

”Vastaus on ei. Lisään kuitenkin samaan hengenvetoon, että vastaus on sama minkä tahansa yksittäisen ruoka-aineen, esimerkiksi mustikan tai puolukan, kohdalla, sillä mikään yksittäinen ruoka-aine ei ole välttämätön, vaan ruokavalion kokonaisuus ratkaisee. Maitotuotteita suositellaan päivittäiseen ruokavalioon, sillä maito ja maitovalmisteet yhdistyvät tutkimuksissa hyvään terveyteen”, Mikael Fogelholm totesi.

”Uusimmat tutkimusyhteenvedot osoittavat, että maitotuotteiden rasvapitoisuudella ei näyttäisi olevan merkitystä sydänterveyden kannalta. Selitys saattaa löytyä hyödyllisistä ravintoaineista, joita maito sisältää: esimerkiksi verenpainetta alentavat ja valtimoterveyttä edistävät kivennäisaineet kuten kalium, tulehdustilaa hillitsevä heraproteiini sekä hapanmaitotuotteiden suolistolle hyödylliset mikrobit.”

Vaikka kovalla rasvalla, kuten maitorasva, ei ole itsenäistä vaikutusta sairastuvuuteen, sen vaihtaminen pehmeämpiin rasvoihin edistää terveyttä, mutta vaihto huonolaatuisiin hiilihydraatteihin ei. Kovan rasvan lähteilläkin saattaa olla eroja: liha saattaa olla tyydyttyneen rasvan lähteenä maitovalmisteita haitallisempi, juusto voita edullisempi kolesterolin kannalta ja jogurtti hyödyllinen painonhallinnan kannalta.

Tehokkaimmillaan maitotuotteet näyttävät olevan aikuistyypin diabeteksen ehkäisyssä. Hyötyvaikutus saavutetaan nauttimalla suositellut puoli litraa maitovalmisteita päivässä.  Vähärasvaisten maitovalmisteiden käyttö, kahvin nauttiminen ja liikunta ovat kaikki tehokkaita tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä. Mikael Fogelholm totesikin hauskasti, että maitokahvi lenkin jälkeen on varsinainen terveysteko. 

Voiko luontoa parantaa maitoteknologialla?

Uudet teknologiat näyttelevät merkittävää roolia maidon tulevaisuudessa. Maitoteknologian uusimpia innovaatioita ovat kalvosuodatustekniikat, joilla pystytään erottelemaan toisistaan maidon ravitsemuksellisesti tärkeät komponentit.

”Esimerkiksi Valio Tuuti® äidinmaidonkorvikkeet valmistetaan suodattamalla tuoretta maitoa ja yhdistämällä maidon eri komponentit äidinmaidon koostumusta vastaaviin pitoisuuksiin. Valio PROfeel® proteiinijuomissa proteiinin laatua parannetaan lisäämällä niihin tuoreesta maidosta erotettua heraproteiinia. Heraproteiineja voidaan edelleen erotella toisistaan, mikä mahdollistaa heran eri hyötyvaikutusten tuotteistamisen”, pitkän uran Valion tuotekehityksessä tehnyt Matti Harju selvitti Valion ravitsemusseminaarissa.

Maidon proteiinit saattavat olla yksi selitys maidosta saataviin vatsaoireisiin. Maidon proteiinit pilkkoutuvat osittain hapatebakteerien vaikutuksesta sekä hitaasti UHT-maidossa säilytyksen aikana.

”Proteiinien pilkkoutuminen voi selittää, miksi piimä ja jogurtti sopivat vatsalle paremmin tai miksi ulkomailla nautittu maito ei aiheuta oireita – muualla Euroopassa käytetään tuoreen maidon sijasta pääasiassa UHT-lämpökäsiteltyä maitoa”, Matti Harju arvioi.

Myös Valion uuden sukupolven Eila® Raikkaampi maitojuomassa proteiinit on osittain pilkottu, mikä tekee maidosta myös paremman makuista.

Valio on Suomen suurin elintarvikeviejä

Valio on jo nyt kansainvälinen toimija, ja tulevaisuudessa viennillä on entistäkin tärkeämpi rooli Valion kasvun ja menestyksen kannalta.

”Tällä hetkellä Valion liikevaihdosta 25 % tulee viennistä. Valiolla on viisi tytäryhtiötä, 55 vientimaata ja 25 lisenssimaata, joille myydään pääasiassa lisensioituna laktoosittomuutta ja LGG® maitohappobakteeria. Kansainvälinen kilpailukyky on yhdistelmä puhdasta maitoa, innovatiivista tuotekehitystä sekä houkuttelevaa kuluttajabrändäystä”, tuoretuotteiden liiketoimintajohtaja Elli Siltala summasi Valion seminaarissa.

Valion arvo on tehdä parasta niin kuluttajille, asiakkaille, maidontuottajille kuin henkilökunnallekin. Kotimaassa tai ulkomailla Valio ei pysty kilpailemaan hinnalla, vaan tarjoaa tuotteissaan ravitsemukseen, käyttömukavuuteen ja ruoanlaittoon liittyvää lisäarvoa hyvän maun ja laadun lisäksi. Ravitsemus näkyy vahvasti Valion strategiassa jatkossakin, sillä tulevat tuotteiden lisäarvoteemat ovat sokeritalkoot eli sokerin vähentäminen, suoliston hyvinvointi, heraproteiini, helppo ruoanlaitto sekä rahkan uudet muodot.   

Seminaarin esitykset löydät SlideSharesta >>

Lisätietoa heraproteiinista:

Hera on proteiinien eliittiä