10/1/2015

Kiinnostus heraproteiinia kohtaan kasvaa Suomessa

Liikunnalliset ja painoaan tarkkailevat kuluttajat ovat kiinnostuneita lisäämään heraproteiinia ruokavaliossaan. Valio selvitti kuluttajien suhtautumista proteiiniin ja proteiinituotteisiin helmi- ja marraskuussa 2014*.

Valion kuluttajatutkimusten mukaan urheilijat ja aktiiviliikkujat kiinnittävät huomiota eri proteiinityyppeihin ja niiden laatuun. He myös tuntevat heraproteiinin varsin hyvin. Urheilijat ja aktiiviliikkujat yhdistävät heran vahvasti proteiinijauheisiin sekä lihaskuntoharjoitteluun ja lihasten kasvuun. Valion tutkimuksiin vastanneista aktiiviliikkujista moni nimesi heraproteiinin parhaaksi proteiinin lähteeksi.

Tavallisten liikunnanharrastajien keskuudessa eri proteiinityyppejä, heraproteiini mukaan lukien, ei tunneta kovin tarkasti. Heraan suhtaudutaan kuitenkin positiivisesti, ja valtaosa Valion kuluttajatutkimuksiin vastanneista oli kiinnostunut lisäämään heraproteiinin osuutta ruokavaliossaan.

Hera on proteiinien eliittiä

Maidon proteiinista noin 20 % on heraproteiinia ja 80 % on kaseiinia. Hera on kirkasta nestettä, joka erottuu juustonvalmistuksessa. Heraproteiinissa on runsaasti välttämättömiä aminohappoja, ja sen hyödynnettävyys elimistössä on huippuluokkaa, jopa 92 %. Heraproteiinit eivät sakkaudu mahan happamissa olosuhteissa, minkä vuoksi proteiinin sisältämät aminohapot imeytyvät nopeasti verenkiertoon ja ovat tehokkaasti lihasten käytettävissä.

– 1970-luvulle asti heraa pidettiin vain juustonvalmistuksen sivutuotteena, joka päätyi esimerkiksi sikojen ruoaksi. 70-luvulla heran ravitsemuksellinen arvo tunnistettiin ja sitä alettiin käyttää äidinmaidonkorvikkeissa. Erinomaisen aminohappokoostumuksensa ansiosta heraproteiinista voivat hyötyä myös aktiivisesti liikkuvat ja kuntoilijat sekä ikääntyvät, pitkän uran Valion tuotekehityksessä tehnyt Matti Harju sanoo.

Heraproteiiniin yhdistetään monenlaisia hyötyjä. Tutkimusten** mukaan painonhallitsijaa hera auttaa hillitsemällä ruokahalua ja edistämällä lihasmassan säilyttämistä laihdutuksen aikana. Heraproteiini voi vähentää myös ikääntymiseen liittyvää lihaskatoa. Aktiiviliikkujat ja urheilijat ovat kiinnostuneita heraproteiinista ja sen vaikutuksista urheilusuorituksiin ja niistä palautumiseen.

– Viime vuosina runsaasti maitovalmisteita sisältävä ruokavalio on kytketty vähäisempään sairastuvuuteen tyypin 2 diabetekseen. Maitovalmisteissa on ilmeisesti useampia diabeteksen ehkäisyn kannalta hyödyllisiä yhdisteitä, esim. heraproteiinit, Valion ravitsemusseminaarissa puhunut ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm toteaa.
 

Proteiinin laadulla on väliä

Suomalaisten proteiininsaanti on suosituksiin nähden riittävää, sillä työikäiset miehet saavat proteiinia päivittäin 95 g ja naiset 72 g eli noin 17 % kokonaisenergiansaannista (Finravinto 2012). Eniten proteiinia suomalaiset saavat lihasta ja lihavalmisteista. Punaisen lihan ja lihavalmisteiden käyttöä suositellaan vähennettävän. Vastaavasti kalan sekä kasviperäisten proteiinin käyttöä tulisi lisätä. Maitotuotteita suositellaan päivittäisiksi proteiinin lähteiksi niiden hyvän ravintoainetiheyden ja monikäyttöisyyden vuoksi.

Proteiinivälipaloissa kannattaa panostaa laatuun ja valita korkealaatuista proteiinia ja vähemmän lisättyä sokeria sekä rasvaa sisältäviä tuotteita.
 

Tuotteita tuoreesta herasta ensimmäisenä maailmassa

Kaikissa maitotuotteissa on luontaisesti heraproteiinia. Herapitoisuus vaihtelee maidon sisältämän luontaisen määrän sekä tuotteiden valmistusmenetelmien mukaan. Esimerkiksi juustossa ja perinteisessä rahkassa valtaosa proteiinista on kaseiinia, koska heraproteiinia erottuu tuotteesta valmistuksen aikana.

Ainutlaatuisen, patentoidun valmistusmenetelmän ansiosta Valio pystyy ensimmäisenä maailmassa tarjoamaan kuluttajille tuotteita, joihin on lisätty tuoretta, maidosta hellävaraisesti suodattamalla erotettua heraproteiinia. Tuoreessa herassa on tallella kaikki sen hyödylliset ominaisuudet. Heraproteiinilla täydennettyjä tuotteita ovat Valio PROfeel® proteiinijuomat. Ne sisältävät 20 grammaa proteiinia, josta puolet on maidon tuoretta heraproteiinia.

Lisää heraproteiinista >>

Matti Harju ja Mikael Fogelholm esiintyivät Valion ravitsemusseminaarissa 30.9.2015. Ravitsemusseminaarin materiaaleihin voi tutustua SlideSharessa >>

*Proteiinituotetutkimus 1-2/2014 (n= 634) sekä sosiaalisen median heraproteiinitutkimus 11/2014 (n=708)

**Beasley ym. The role of dietary protein intake in the prevention of sarcopenia of aging. Nutr Clin Pract 2013 Dec;28(6):684-90. doi: 10.1177/0884533613507607.

**McGregor RA, Poppitt SD. Milk protein for improved metabolic health: a review of the evidence. Nutr Metab 2013;10(1):46.

**Miller PE, Alexander DD, Perez V. Effects of whey protein and resistance exercise on body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Am Coll Nutr 2014 Apr;33(2):163–75.