Kultainen juustohöylä -palkinto valiolaiselle maidontuottaja Minna Kurtelius-Luttiselle

Valiolainen maidontuottaja, Minna Kurtelius-Luttinen, Vieremältä vastaanotti Juustopöytä ry:n Kultainen Juustohöylä -palkinnon torstaina 23.10.2014 Helsingissä. Viidennen kerran jaetun Kultainen Juustohöylä -palkinnon saanut Hukkalan tilan emäntä on ansiokkaasti nostanut suomalaista laatumaitoa ja siitä valmistettuja maitotuotteita muun muassa kirjoituksissaan valiolaisten maidontuottajien Maitoa maalta -blogissa

Kunnianosoitus kaikille valiolaisille laatumaidon tuottajille

Maitopitäjä Vieremältä, Pohjois-Savosta kotoisin oleva Minna Kurtelius-Luttinen on emännöinyt Hukkalan sukutilaa jo 20 vuotta. Tilan pihattonavetassa on 120 lypsävää.

- Hämmennyin, kun kuulin, että Juustopöytä ry on päättänyt myöntää vuoden 2014 Kultaisen Juustohöylä -palkinnon minulle, maidontuottajalle, Maitoa maalta -bloggaajalle ja entiselle kotitalouden ammattiopettajalle.  Hämmennykseeni sekoittui pikku hiljaa iloa ja kiitosta. Olkoon tämä palkinto kunniaksi kaikille valiolaisille ensiluokkaisen maidon tuottajille, Minna Kurtelius-Luttinen iloitsee.

Aktiivinen maitotilan emäntä on koulutukseltaan kotitalousopettaja. Hän on toiminut myös Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtajana. Perheeseen kuuluu aviomies Eskon lisäksi kaksi opiskelevaa tytärtä.

Hukkalan tila on tuottanut jo monessa polvessa laatumaitoa Osuuskunta ItäMaidolle, joka on yksi Valion omistajaosuuskunnista.  Suurin osa Osuuskunta ItäMaidon keräämästä maidosta kuljetetaan jatkojalostettavaksi Valion suurimpaan juustolaan Lapinlahdelle. Toinen merkittävä maidon vastaanottaja on Valion Joensuun tehdas, jossa syntyy muun Valio Salaneuvos® goudajuustoa.

Juustosta makunautintoja ja parempi oma maa

Hukkalan tilalla valmistetaan konstailematonta ruokaa. Vanhat reseptit ja suomalaiset raaka-aineet, kuten liha, marjat ja vilja ovat kunniassa.  Jääkaapista löytyy aina erilaisia juustoja, kermoja ja hapanmaitotuotteita.

- Kun saamme ulkomaisia vieraita, on tarjolla lähes varmasti hirvi-juustopataa, jossa riistan makua pyöristää leipäjuusto. Perinteinen jauhelihakastike saa uutta sykettä pekonista ja palasesta AURA® sinihomejuustoa. Noora-tyttäremme on armoitettu juustokakkujen tekijä – Viola® tuorejuusto taipuu milloin suklaan, milloin mangon kanssa. Ja sellaista ruokaa ei ole olemassakaan, johon ei voisi lisätä juustoraastetta, kuvailee juustoa monipuolisesti keittiössään hyödyntävä Minna.

Valiolaisena maidontuottajana Minnalla on myös juurevampi suhde juustoon.

- Juusto on minulle aito ja puhdas maitotuote, minunkin tekemä, lukemattomien mahdollisuuksien raaka-aine. Käyttämällä suomalaisia juustoja saan makunautinnon lisäksi hieman paremman oman maan asua, jatkaa Minna.

Elämänmakuista maitotilan arkea verkossa

Minna on ollut mukana kirjoittamassa valiolaisten maitotuottajien Maitoa maalta -blogia sen perustamisesta, vuodesta 2011, lähtien. Blogikirjoituksissa Minna valottaa monipuolisesti ja raikkaasti työtänsä suomalaisen maidon parissa. Kirjoituksissa välittyy myös rakkaus tilan elämiin. Minna kirjoittaa suurella sydämellä, miten jokainen lehmä on suuressakin navetassa yksilö, josta huolehditaan hyvin.

Minna päivittää aktiivisesti myös Hukkalan tilan nettisivuja  ja tuo esiin nykyaikaista maitotilaa, jonka visiona on olla hyvinvointia, laadukkaita tuotteita ja voittoa tuottava, kehittyvä maatilayritys.

Juustopöytä ry palkitsee juustojen parissa kunnostautuneita

Kultaisen juustohöylä  -palkinnon Minna Kurtelius-Luttiselle luovuttivat torstaina Viini, Ruoka ja Hyvä elämä -messujen yhteydessä  Juustopöytä ry:n puheenjohtaja, MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi (yllä kuvassa oikealla)  ja seuran varapuheenjohtaja, Helsingin yliopiston professori Päivi Palojoki (yllä kuvassa vasemmalla).

Kultainen Juustohöylä -palkinto on Juustopöytä ry:n tapa huomioida, kannustaa, kiittää, nostaa esille ja palkita suomalaisessa juustomaailmassa kunnostautunutta. Palkittava voi olla yksityishenkilö, yhteisö tai yhtiö, joka on ansainnut  Juustopöydän kiitoksen.

Vuonna 1978 perustettu Juustopöytä ry. on naisten juustoseura, jossa on reilut 300 jäsentä. Jäsenet ovat yhteiskunnan eri aloilla näköalapaikoilla toimivia naisia. Juustopöydän tärkeimpiä tehtäviä ovat juustotietämyksen lisääminen, ruokakulttuurin ja erityisesti juuston monipuolisen käytön edistäminen.


Energiatarpeesi