Lehmien laidunkausi alkaa – Valio ja maitotilat kutsuvat Laitumellelasku-tilaisuuksiin

Toukokuu merkitsee lehmille laidunkauden alkamista. Valio järjestää nyt neljättä kertaa koko perheen Laitumellelasku-tilaisuuksia eri puolilla Suomea. Tapahtumat tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua lehmiin, suomalaisen maidon alkuperään ja maitotilojen elämään.

Valio järjestää Laitumellelasku-tilaisuudet yhdessä osuuskuntiensa ItäMaidon, Länsi-Maidon, Maitosuomen, Pohjolan Maidon ja Tuottajain Maidon sekä valiolaisten maitotilojen kanssa.

Laitumellelasku-tilaisuuksia on tänä vuonna kuudella valiolaisella maitotilalla:

•    9.5. Viikin opetus- ja tutkimustila, Helsinki
•    16.5. Tiirin Luomutila, Loimaa
•    16.5. Metsämäki, Otava
•    23.5. Kvikant, Kokkola
•    23.5. Maatalousyhtymä Lappala, Siilinjärvi
•    26.5. Muhoksen koulutila, Oulun seudun ammattiopisto, Muhos

Tarkat tiedot tapahtumista ovat osoitteessa www.valio.fi/laitumelle.

Lehmät nauttivat laiduntamisesta

Lehmien hyvinvoinnilla on suuri merkitys maidon laadun kannalta. Laiduntaminen tarjoaa lehmille monenlaista hyvää, ja siksi Valio kannustaakin maidontuottajiaan laiduntamaan lehmiä.

Lehmä on laumaeläin, ja laitumella sillä on parhaat edellytykset toteuttaa lajille ominaisia tarpeita. Liikkuminen tekee hyvää lihaksistolle ja sorkille, ja laidun on myös mukava ja tilava makuualusta.

Noin 70 % suomalaisesta karjasta laiduntaa toukokuun ja syyskuun välisenä aikana. Etelä-Suomessa laidunkausi kestää neljästä viiteen kuukautta, pohjoisessa kolmesta neljään. Parsinavetoissa elävien lehmien on lain mukaan päästävä laitumelle tai jaloittelemaan vähintään 60 päivänä vuodessa toukokuun ja syyskuun välisenä aikana. Valiolaisista lehmistä noin puolet elää pihattonavetoissa, ja osuus kasvaa koko ajan, kun navettoja uusitaan. Pihattonavetassa lehmät saavat käyskennellä vapaasti ja käydä rehukioskeilla syömässä oman mielensä mukaan. Automaattilypsytiloilla lehmät voivat käydä myös lypsyllä milloin haluavat. Myös monien pihattonavetoiden lehmät laiduntavat. Lue lisää laiduntamisesta >>

Tutustu maitotilojen elämään myös uudella #Valiomaitoa-sivustolla

Maitotilojen arki kiinnostaa kuluttajia, ja kuluttajat haluavat tutustua maidontuottajien työhön ja lehmien elämään maaseudulla. Uusi #Valiomaitoa-sivusto tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden kurkistaa valiolaisten maitotilojen elämään.

#Valiomaitoa kertoo maaseudusta ja maitotilojen elämästä maidontuottajien, osuuskuntien neuvojien, maitoautojen kuljettajien ja muiden maitotiloilla työskentelevien silmin. Heidän blogipostauksensa ja Twitterissä tai Instagramissa jakamansa kuvat, videot ja muut sisällöt kootaan #Valiomaitoa-sivustolle. Päivitysten aiheina voivat olla esimerkiksi eläimet, maidontuottajat, tuotantotavat, tapahtumat, koneet tai luonto. Myös maidontuottajien Maitoa maalta -blogipostaukset julkaistaan jatkossa osoitteessa www.valio.fi/valiomaitoa.

Valio mukana rakentamassa elinvoimaista maaseutua

Kaikki Valio-merkillä varustetut Suomessa myytävät tuotteet valmistetaan 100-prosenttisesti suomalaisesta maidosta Suomessa. Valion maito tulee suomalaisilta maitotiloilta, ja nämä maidontuottajat myös omistavat Valion osuuskuntien kautta. Kaikki Valion tuotot maksetaan omistajille, ja siten Valio on mukana rakentamassa elinvoimaista maaseutua. Lue lisää: www.valio.fi/suomesta


Energiatarpeesi