12/29/2016

Maitokiistalle lopullinen päätös

Korkein hallinto-oikeus (KHO) antoi 29.12.2016 päätöksensä koskien perusmaitojen hinnoittelua Suomessa vuosina 2010 - 2012. KHO:n mukaan Valio oli käyttänyt silloista määräävää markkina-asemaansa väärin ja myynyt maitoa liian halvalla. KHO vahvisti 70 miljoonan euron seuraamusmaksun.

Valion hallituksen puheenjohtaja Vesa Kaunisto toteaa, että seuraamusmaksu ei vaikuta Valion omistajaosuuskuntien maksamaan tuottajahintaan.

Valion kilpailijat saavat päätöksen myötä mahdollisuuden hakea vahingonkorvauksia Helsingin käräjäoikeudessa. Vahingonkorvausprosessi kestänee vuosia.

”Valion vahva oma pääoma ja kassavarat toimivat puskurina tässä tilanteessa, mutta joudumme tarkastelemaan seuraavien 10 vuoden investointeja”, sanoo Vesa Kaunisto.

Valion maksaman tilityshinnan tasoon vaikuttavat Valion kuluttajatuotteiden menestys Suomessa, Ruotsissa ja muilla markkinoilla, teollisuustuotteiden (= maitojauhe ja teollisuudelle myytävä voi) globaali hintataso sekä kustannustehokas oma toiminta.

Olemme pettyneitä päätökseen ja sen perusteluihin. Mutta tämä asia on nyt loppuun käsitelty. Valio on siirtynyt ajassa eteenpäin ja keskitymme omiin vahvuuksiimme: Maitotuotteiden vastuulliseen jalostamiseen ja maailmanluokan innovaatioiden, kuten Valio ValSa maitosuolan, kehittämiseen sekä kuluttajia kiinnostavien tuotteiden, kuten vähäsokeristen maukkaiden välipalojen ja terveydelle edullisten proteiinituotteiden kehittämiseen ja myymiseen niin kotimaassa kuin maailmalla, korostaa Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme.