Pekka Laaksonen Maitojuhlassa: Maidontuottajat rakentavat Suomen tulevaisuutta

Valiolaiset maidontuottajat kuuluvat siihen vähenevään joukkoon suomalaisia, jotka rakentavat konkreettisesti Suomen tulevaisuutta investoimalla sekä tiloihinsa että omaan yritykseensä, Valioon, totesi Valio Oy:n toimitusjohtaja Pekka Laaksonen puhuessaan maidontuottajille Seinäjoen Farmarissa 4.7.2013 pidetyssä Valion Maitojuhlassa. Juhlassa luovutettiin Valio Maitotila -opasteet 30 Osuuskunta Maitosuomen ja Osuuskunta Länsi-Maidon maidontuottajalle.

Laaksonen totesi puheessaan suomalaisten joutuvan lähivuosina etsimään uudessa tilanteessa omaa rooliaan kansainvälisessä työnjaossa. Maidontuottajat ovat hänen mukaansa siinä etuoikeutetussa asemassa, että heidän työllään on jatkossakin vaihtoarvoa vapailla markkinoilla.

Valiolaisten maidontuottajien työn itseisarvo ovat ne lähes 30 000 suomalaista työpaikkaa kerrannaisvaikutuksineen, jotka eivät ole siirtymässä pois Suomesta.  Pelkästään Valion investoinnit nousevat parin lähivuoden aikana lähelle kymmentä prosenttia koko Suomen tehdasteollisuuden investoinneista.  Vastaavaa tulevaisuuden uskoa on suomalaisessa yhteiskunnassa Laaksosen mukaan valitettavan vähän.

Suomalaiset ovat muuttuvassa maailmassa käsittämättömän hitaasti tunnistamassa tosiasiaa, että yhä harvemman suomalaisen työllä on samanlainen kansainvälinen vaihtoarvo kuin maidontuottajien työllä.
Puolet Suomesta syödystä ruoasta tuodaan jo ulkomailta. Myös kulutustavaroista suuri osa on muiden tekemiä. Millä aiomme vastaisuudessa maksaa tämän tuonnin, Laaksonen kysyi. 

Kilpailussa pärjääminen on kaiken A ja O. Pitkän päälle kilpailussa pärjää vain suorituskyvyllä. Suomessa tehdään paljon laadukasta työtä, mutta samalla uhkaavat satojen tuhansien työpaikkojen menetykset, koska kaikki työ ei ole riittävän laadukasta.  Laaksosen mukaan olisi ehkä viisasta palata lähtöruutuun ja aloittaa suorituskykyyn perustuva kilpailu alusta kysymällä, mitä minä voin tehdä, josta joku olisi valmis maksamaan jotakin?


Energiatarpeesi