2/3/2014

Perusmaidotkin korkkipakkauksiin kuluttajien toiveesta

Valion litran pastöroidut maidot ja piimät siirtyvät korkillisiin pakkauksiin helmi-maaliskuun aikana. Myös litran Valio Hyla® maitojen pakkaukset vaihtuvat korkillisiin.

– Kuluttajat ovat toivoneet korkkipakkauksia. Korkki helpottaa maitotölkin käyttöä ja säilytystä. Korkillinen pakkaus on helppo avata ja sulkea. Kun pakkaus sulkeutuu tiiviimmin, vieraat hajut ja maut eivät vaikuta tuotteeseen niin helposti. Ja nyt avatunkin pakkauksen voi säilyttää jääkaapissa vaakatasossa, kategoriapäällikkö Mirva Tollet Valiolta summaa uuden pakkauksen hyötyjä.

Kuluttajat ovat testanneet korkkipakkauksia, ja tutkimuksissa niiden avattavuudesta ja käytettävyydestä on saatu hyviä tuloksia. Valio seuraa korkkien toimivuutta jatkuvasti.

Korkkipakkaukset ovat maailmalla yleisiä, ja monissa Valion tuotteissakin on jo aiemmin ollut korkki. Esimerkiksi litran Valio Eila® maitojuomat, Valio Plus™ maidot, Valio PROFeel® proteiini- ja jogurttijuomat sekä Valio kermat ovat jo aiemmin siirtyneet korkkipakkauksiin.

– Valtaosa Valion käyttämistä nestekartonkipakkauksista on korkillisia vuoden 2014 loppuun mennessä. Korkittomiakin pakkauksia löytyy yhä kaupoista. Maidoista korkittomia ovat litran Valio Hyvä suomalainen Arki® maitojuomat ja Valio Luomu™ sarja sekä kaikki puolentoista litran maitotölkit, Mirva Tollet kertoo.

Korkkipakkauksen voi kierrättää

Korkillisen pakkauksen voi kierrättää samalla tavalla kuin korkittomat nestekartonkipakkaukset. Pakkaus tulee siis huuhdella, kuivata, litistää ja pakata ja viedä sen jälkeen kartonkikeräysastiaan. Korkin voi jättää paikoilleen tai halutessaan poistaa ja hävittää energiajätteenä.

– Suomessa kierrätykseen menevät tölkit päätyvät kartonkitehtaille kotimaahan ja Ruotsiin. Siellä muovi erotellaan kartongista. Kartongista saadut kuidut otetaan uusiokäyttöön, ja muovi käytetään tehtaiden kattilalaitosten polttoaineena, Valion ympäristöpäällikkö Janne Sahlstein selvittää.

Katso kierrätysvinkit

Uusiutuvaa materiaalia

Valion pakkauksissa käytetään erilaisia korkkeja. Korkin malli, koko ja valmistusmateriaali riippuvat pakkaustyypistä.

– Harjakattoisissa maito- ja piimäpakkauksissa käytettävät kierrettävät korkit on valmistettu kasvipohjaisesta uusiutuvasta raaka-aineesta. Korkin kaulaosa valmistetaan vielä toistaiseksi öljystä eli fossiilisesta raaka-aineesta, Janne Sahlstein kertoo.

Uusiutuvasta raaka-aineesta valmistettu korkki ei käytettävyydeltään eroa öljystä valmistetusta korkista. Uusiutuva korkki ei ole biohajoava.

Pullomaisissa kartonkipakkauksissa, huoneenlämmössä säilyvissä UHT-pakkauksissa ja harjakattoisissa mehu- ja marjakeittopakkauksissa on öljypohjaisesta materiaalista valmistettu korkki ja korkin kaulaosa. Kaikista Valion käyttämistä kierrettävistä korkeista 74 prosenttia on valmistettu uusiutuvasta materiaalista.

– Valion tavoitteena on lisätä uusituvan raaka-aineen osuutta pakkausmateriaaleissa. Uusiutuvasta raaka-aineesta valmistetun muovin saatavuus on kuitenkin vielä rajallista, Janne Sahlstein sanoo.

Itse maitotölkki on valmistettu muovilla päällystetystä kartongista. Maitotölkit ovat suomalaista alkuperää. Korkit taas tulevat pääosin Ruotsista.