Suomalainen ruoka sai Farmarissa kasvot

Farmari-maatalousnäyttelyssä kuluttajilla oli oiva mahdollisuus tutustua suomalaisen ruuan lähteisiin ja itse tuottajiin. Valiolainen maitotilallinen Liisa Vuorela vastasi kysymyksiin maitotilan arjesta messujen pääravintolassa.

Liisa Vuorela hoitaa 80-päistä karjaa Jalasjärvellä Etelä-Pohjanmaalla yhdessä miehensä Juhan kanssa. Takana on jo 20 vuotta maitotilallisena, ja parhaillaan tilalle rakennetaan uutta navettaa.

– Työmme on sitovaa ja haastavaa mutta palkitsevaa. Välillä tuntuu, että tunnit vuorokaudessa eivät riitä. Hurtilla huumorilla ja yhteispelillä pärjää kuitenkin hyvin, Liisa Vuorela pohtii.

Maitotilallisen työ on moniottelua. Tarpeen vaatiessa täytyy hypätä monenlaisiin saappaisiin.

– Kirjanpitäjästä eläinlääkärin apulaiseksi, Liisa Vuorela valottaa.

Hyvinvointi on ykkösjuttu

Eläinten hyvinvointi on Vuorelankin tilalla ykkösjuttu.

– Jokaisesta eläimestä huolehditaan päivittäin ihan pikkuvasikasta asti. Hyvä ruoka ja juoma ovat tärkeitä. Jos eläimet sairastuvat, hoidetaan ne välittömästi. Terveistä lehmistä saamme laadukasta maitoa, Liisa Vuorela summaa.

– Meidän lehmät syövät lähiruokaa. Rehu ja vilja tulevat omilta pelloilta. Rehunteossa teemme yhteistyötä naapuritilallisen kanssa. Ainoastaan rypsi tulee kauempaa. Suosimalla kotimaista työllistämme suomalaisia.

Vuorelan tilalla kaikilla eläimillä on nimet. On Edeliä, Inaria, Kruunua ja Schumacheria.

– Hetken se kestää, kunnes oppii kaikkien nimet ulkoa. Ajan kanssa eläimet saavat myös lempinimiä, jotka yleensä kumpuavat niiden luonteesta, Liisa Vuorela nauraa.


Energiatarpeesi