11/15/2016

Suomen ensimmäinen Vuoden luomukokki valittu – Valio mukana tukemassa kilpailua

ELMA-maaseutumessuilla valittiin viime viikonloppuna Suomen ensimmäinen luomukokki. Neljästä kilpailijasta voittajaksi selviytyi helsinkiläisen Gastrobar Emon keittiömestari Benjamin Frostell, joka lähtee edustamaan Suomea pohjoismaiden yhteiseen luomukokkikilpailuun Malmöön. Valio oli mukana tukemassa kilpailua.

Kokkikilpailulla luomulle tunnettuutta

Tänä syksynä ensimmäistä kertaa järjestetty Vuoden luomukokki -kilpailu on usean toimijan yhteistyön tulos. Idea kisaan saatiin Ruotsissa jo pari kertaa järjestetystä pohjoismaiden yhteisestä luomukokkikilpailusta.

– Päätavoitteena on lisätä luomun tunnettuutta Suomessa ja uskomme, että kilpailu on yksi hyvä keino siihen. Tietysti on myös hienoa saada Suomesta edustaja pohjoismaiden yhteiskilpailuun, Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila kertoo.

Jatkuvasti luomutuotteidensa valikoimaa kasvattava Valio oli mukana yhtenä kilpailun yhteistyökumppaneista.

– Halusimme olla mukana tukemassa kilpailua, sillä uskomme, että luomuala kasvaa yhdessä tekemällä, Valion luomupäällikkö Mirva Tollet perustelee.

Frostell oli selkeä voittaja

Kilpailussa oli kaksi sarjaa: opiskelijoiden ja ammattilaisten. Opiskelijoiden finaali käytiin perjantaina ja sen voitti Hanna-Riikka Kantelin Savon ammatti- ja aikuisoppilaitoksesta. Lauantaina vuorossa oli ammattilaisten finaali, jossa Vuoden luomukokin tittelistä kilpailivat Benjamin Frostellin lisäksi Marcos Gois, Mika Niiniranta ja Alexandra Spens.

Kilpailijoiden tehtävänä oli valmistaa kolmen ruokalajin menu annetuista luomuraaka-aineista kuusihenkiselle tuomaristolle, johon kuuluivat esimerkiksi ravintola Olon keittiömestari Pekka Terävä, Luonnonvarakeskuksen Jaakko Nuutila ja Aromi-lehden toimituspäällikkö Maaret Launis. Frostellin valinnasta voittajaksi tuomaristo oli yksimielinen: piste-ero toiseksi tulleeseen kilpailijaan oli selkeä.

Vuoden luomukokkina Frostellilla on selvä tavoite: edistää luomun käyttöä ravintoloissa.

– Vaikka moni kokki puhuu jo sesonkiajattelun puolesta, luomusta ei vielä tiedetä tarpeeksi. Itselleni luomuraaka-aineet ovat tuttuja jo monen vuoden takaa ja niissä on ehdottomasti enemmän esimerkiksi makua, Benjamin Frostell sanoo.