Suomen ostetuin yksittäinen luomutuote on Valio Luomu™ maito

Valion ensimmäinen luomumaitotuote, Valio Luomu™ kevytmaito, tuli markkinoille vuonna 1993. Siitä lähtien Valio on ollut Suomessa luomumaitotuotteiden edelläkävijä. Luomun kysyntä ei kuitenkaan kasva toivottua tahtia.

Valio Luomu™ maitotuotteet suomalaisesta luomumaidosta

Valion valikoimissa on liki 20 luomutuotetta: maitoja, piimä, kermoja, jogurtteja, viili, juusto, voi, mehuja ja marjakeitto. Valion luomumaitotuotteet valmistetaan suomalaisesta luomumaidosta Valion tuotantolaitoksissa Suomessa. Luomutuotteissa käytettävät marjat ja sokeri ovat myös luomua.

Luomutuotteet on haluttu pitää valikoimissa, vaikka myynnin kehitys ei aina ole ollut positiivista.

- Haluaisimme vastata tuotekehityksessä paremmin kuluttajien toiveisiin. Kuluttajat odottavat luomutuotteilta samoja ominaisuuksia kuin muillakin tuotteilla on, kertoo kategoriajohtaja Tuomas Salusjärvi Valion Juomat -tulosyksiköstä.

Luomulainsäädäntöön toivotaan enemmän joustavuutta ja kuluttajalähtöisyyttä. Lainsäädännön mukaan luomumaidon D-vitaminointi ei ole Suomessa, toisin kuin Ruotsissa, sallittua. Lapsiperheille, samoin kuin kouluille, se voi olla oston este.

Luomutuotteiden tuotekehitystä rajoittavat myös raaka-aineisiin liittyvät vaatimukset.

- Luonnonmarjoista luomutuotteiden valmistukseen saa käyttää vain luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmään hyväksytyiltä alueilta kerättyjä marjoja. Valio hankkii mahdollisimman paljon luomumarjoja Suomesta, mutta joissakin tapauksissa joudutaan turvautumaan tuontiin, jatkaa Tuomas Salusjärvi.

Valion luomutuotteet ovat säilöntäaineettomia ja ne eivät sisällä keinotekoisia aromi-, makeutus- tai väriaineita eikä geenimuunneltuja ainesosia.

Valion luomumaitovalikoima täydentyy syyskuussa

Luomumaidon osuus Valion luomutuotteiden myynnin määrästä on liki 80 %. Suosituimmat maitolaadut ovat Valio Luomu™ kevytmaito ja Valio Luomu™ rasvaton maito.

Luomukevytmaidon myyntiä on vauhdittanut 1,5 litran perhepakkaus. Valio Eila® Laktoositon luomu kevytmaitojuoma palvelee jatkuvasti kasvavia laktoosittomia markkinoita. Syyskuussa 2013 Valion luomumaitovalikoima täydentyy Valio Luomu™ vanhanajan täysmaidolla.

Kasvunvaraa markkinoilla on, sillä luomumaidon osuus Suomen 670 miljoonan litran maitomarkkinasta on Valion arvion mukaan noin 2,5 %.

Valvottua tuotantoa ja valmistusta

Kesäkuussa 2013 Valioryhmässä oli 117 luomumaidontuottajaa. Luomutuotantoa säätelee luomuasetus ja koko ketju tilalta kauppaan on tarkasti valvottua.

Vuosittain Valio vastaanottaa noin 30 miljoonaa litraa luomumaitoa omistajatuottajiltaan.

Lue lisää Valio Luomu™ tuotteista ja tuotannosta www.valio.fi/luomu

Lisätietoja: Kategoriajohtaja Tuomas Salusjärvi, Valio Oy, puh. 050 384 0072
 


Energiatarpeesi