9/22/2014

Suomen parhaat juustot palkitaan Juustonäyttelyssä 3.10.2014 Turussa

Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys ry, Juustonvalmistajain säätiö ja Suomen Pienjuustolayhdistys ry  järjestävät laatukilpailun suomalaisille juustoille joka toinen vuosi. Vuonna 2014 laatukilpailuun osallistuu 19 valmistajaa 136 juustolla 13 kilpailusarjassa. Valion juustoja kilpailussa on mukana peräti 50.

Valion juustot ovat hyvin edustettuina eri kilpailusarjoissa

Valio on mukana yhdessätoista kilpailusarjassa, lukuun ottamatta kittijuustojen ja höylättävien maito-kasvirasvavalmisteiden sarjoja. Eniten Valion juustoja on mukana kevytjuustojen ja maustettujen tuorejuustojen sarjoissa. Sarjan kokoon nähden Valiolla on kattava edustus myös emmental- ja edamjuustojen sarjoissa.

Suomessa on arvosteltu juustoja jo yli 100 vuotta. Ensimmäinen Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen laatukilpailu järjestettiin vuonna 1912.

Mukana vuosien 2013 ja 2014 Valio juustouutuuksia

Valio on Suomen suurin juustonvalmistaja. Kilpailussa on mukana myös otos uusia ja uudistuneita Valion juustoja.

Cheddar-juustojen sarjassa on mukana vuoden 2013 uutuusjuusto, raikkaan hapan ja aavistuksen makea, Haapaveden valmistama lisäaineeton Valio Oltermanni® Cheddar. Tuorejuustoissa kilpailee Joensuun valmistama, kuluttajilta erinomaisen vastaanoton saanut makea tuorejuusto, Valio Viola® vanilja, laktoositon.

Syksyn 2014 satoa edustaa Joensuussa valmistama, uudistunut Valio Salaneuvos® Todellinen ja Vantaan pakkausuudistuksen läpikäynyt aidolla leppäsavulla savustettu Valio Kippari ® sulatejuustoviipale.

Juustonäyttely Turun ruoka- ja viinimessujen yhteydessä

Kaikki kilpailuun osallistuneet juustot ovat esillä Juustonäyttelyssä perjantaista 3.10. sunnuntaihin 5.10.2014 kello 10 – 18 (sunnuntaina kello 17 saakka) Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa, Messukentänkatu 9-13, Turku. Samassa yhteydessä kävijöillä on mahdollisuus tutustua vanhojen juustomuottien näyttelyyn.

Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys ry:n ja Suomen Pienjuustolayhdistyksen yhteinen osasto sijaitsee osoitteessa C/37 ja C/70-73. Yhteisosastolla on mukana Valion lisäksi Arctic Milk Oy, Jukolan Juusto Oy, Juustoportti Oy, Jokilaakson Juusto Oy, Ålandsmejeriet sekä Fazer, joka maistattaa suklaalla kuorrutettua Valio AURA® sinihomejuustoa.

Kilpailusarjojen parhaat juustot palkitaan perjantaina 3.10.2014 kello 13.00 alkavassa palkintojenjako tilaisuudessa messujen Puustelli-lavalla.

Parhaat juustot arvioi ja valitsee raati, joka edustaa juustonvalmistajia, tutkimus- ja tuotekehitystä, vähittäiskauppaa, ravintoloita ja lehdistöä. Parhaiden juustojen lisäksi palkitaan kilpailun paras kypsytetty juusto ja paras tuorejuusto.

Turun ruoka- ja viinimessut järjestetään samassa yhteydessä Turun kansainvälisten kirja-, levy- ja tiedemessujen sekä keräily 2014 -tapahtuman kanssa. Samalla messulipulla pääsee osallistumaan kaikkiin edellä mainittuihin tapahtumiin.

Työtä suomalaisen juuston eteen jo yli 100 vuotta

Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys ry on perustettu vuonna 1910 Lahdessa vaalimaan suomalaista juustonvalmistusta ja edistämään juustonvalmistuksen ammattitaitoa sekä lisäämään juuston tunnettuutta. Yhdistykseen kuuluu noin 300 henkilöjäsentä ja 17 yhteisöjäsentä.

 

Lisätietoja: Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen sihteeri Heikki Kykkänen, puh. 050 384 0026.