9/30/2015

Uudet luomujogurtit ja luomugouda maistuvat suomalaisille

Valio Luomu™ tuotesarja uudistui viime keväänä. Samalla kaupan hyllyyn ilmestyivät uudet Valio Luomu™ jogurtit ja goudajuusto. Suomalaiset ovat ottaneet uutuudet positiivisesti vastaan.

Valio Luomu™ sarja sai toukokuussa kolme uutta jogurttia: luonnonjogurtti, vadelma ja mansikka-vanilja. Lisäaineettomat ja laktoosittomat jogurtit myydään litran tölkeissä.

– Aiemmin luomujogurtit myytiin osana Valio A+™ sarjaa pienemmässä pakkauskoossa ja hieman eri makuisina. Uudistuksen myötä luomujogurttien myynti kasvoi kesän aikana 40 %, markkinointipäällikkö Kati Harki sanoo.

Valio Luomu™ luonnonjogurtissa ei ole lainkaan lisättyä sokeria, ja marjajogurteissakin on 30 % vähemmän lisättyä sokeria tavanomaisiin maustettuihin jogurtteihin verrattuna. Kaikki Valio Luomu™ tuotteet valmistetaan suomalaisesta luomumaidosta Suomessa. Marjajogurteissa käytetyt marjat ja sokeri ovat niin ikään luomua.

Myös keväällä kauppoihin tullut luomugouda on herättänyt kuluttajien kiinnostuksen. – Goudan myynti kasvoi kesän aikana nelinkertaiseksi meillä aiemmin valikoimassa olleisiin luomujuustoihin verrattuna, Harki toteaa.

Ruotsissa luomu on Suomea suositumpaa

Luomutuotteilla on Suomessa vakaa kannattajakunta. Suomen luomumarkkinat kasvoivat viime vuonna viisi prosenttia tiukasta taloustilanteesta huolimatta. Luomun osuus kaikkien elintarvikkeiden myynnistä on kuitenkin edelleen vain muutaman prosentin verran. Maitotuotteiden osuus on noin neljännes luomumyynnistä. Maito on edelleen suosituin luomutuote Suomessa.

Ruotsissa luomun suosio on huomattavasti Suomea suurempaa. Luomuelintarvikkeiden myynti kasvoi länsinaapurissa huikeat 38 % vuonna 2014. Luomun osuus kaikesta elintarvikemyynnistä on 5,6 %.

– Lanseerasimme Ruotsissa ensimmäiset luomutuotteemme tänä keväänä. Kauppoihin tuotiin luonnonjogurtti, kevytmaitojuoma, vispi- ja ruokakerma Valio Eila® Eko -tuotemerkin alla. Syksyllä sarja laajeni voilla ja uusilla 0,5 % ja 3 % rasvaa sisältävillä laktoosittomilla maitojuomilla. Erityisesti luonnonjogurttimme on löytänyt Ruotsissa suosijansa, Kati Harki kertoo.

Suomessa Valion luomuvalikoimaan kuuluu parikymmentä erilaista tuotetta: maitoja, piimä, kermoja, jogurtteja, viili, juusto, voi, mehuja ja marjakeittoja. Kuluttajien kestosuosikkeja ovat Valio Luomu™ vanhanajan täysmaito sekä Valio Luomu™ kevytmaito, jotka pakataan täysin uusiutuvasta materiaalista valmistettuihin maitotölkkeihin.

Valio on suurin yksittäinen luomutoimija Suomessa. Valiolaisia luomutiloja on kaikkiaan noin 130, ja näillä tiloilla asustaa noin 5 000 luomulehmää.