1/15/2015

Valio 110 vuotta ja Suomen ainoasta tiede-Nobelista 70 vuotta

Vuonna 2015 Valio täyttää 110 vuotta, Artturi Ilmari Virtasen (AIV) Nobel-palkinnon saamisesta tulee kuluneeksi 70 vuotta ja hänen syntymästään 120 vuotta. Valio ja AIV kytkeytyivät vahvasti toisiinsa: AIV-rehun ansiosta lehmät lypsivät huippuluokan maitoa myös talvella, ja AIV-voisuolan avulla vientivoin laatu päihitti kilpailijat kymmenien vuosien ajan.

Professori Virtanen oli suomalaisen biokemian, biotekniikan ja ravitsemustieteen isä ja Suomen Akatemian ensimmäinen esimies. Suomalaisen rehun, maidon, voin ja juuston laatu perustuvat pitkälti Virtasen tekemään tutkimustyöhön, jonka kansantaloudellinen merkitys on valtava. Voin osuus Suomen ulkomaankaupasta kohosi 10 prosenttiin 1900-luvun alkupuolella.

Valion tutkimuksen ja tuotekehityksen tieteeseen nojautuva tutkimusperinne pohjautuu A.I. Virtasen työhön. Virtanen johti Valion laboratorioita lähes 50 vuotta (1921–1970), ja Valio tarjosi Virtasen tutkimustyölle laboratorioresurssit.

Valion ja Virtasen juhlavuoden avauksena 15.1.2015 julkistettiin Helsingissä Sanomatalossa ”Mies liekki ja unelma” -elämäkerta (Touko Perko, Otava 2015), joka kertoo Artturi Ilmari Virtasen tarinan. Virtanen oli paitsi työlleen omistautunut tiedemies ja raittiusmies myös patriootti, joka kehitti mm. halvan ja tehokkaan Molotovin-cocktailiksi kutsutun polttopullon sodan aikana. Virtasen ansiota on lisäksi suolan jodioinnin aikaansaaminen, mikä hävitti Suomesta lähes kansantaudiksi kasvaneen struuman.

Artturi Ilmari Virtasta juhlistetaan vuoden mittaan monin tavoin: Joulukuussa Nobel-palkintojen jakamisen aikaan Ravitsemuksen tutkimussäätiö jakaa yhdessä Suomalaisten Kemistien Seuran ja Societas biochemica, biophysica et microbiologica Fenniae -seuran kanssa palkinnon, joka on nimetty AIV-palkinnoksi.

Aalto-yliopisto on perustanut tammikuussa 2015 A.I. Virtanen -professuurin Kauppakorkeakoulun markkinoinnin laitokselle edistämään kuluttajatutkimusta.

Valion vuosikymmenet sekä internetissä että valokuvanäyttelynä

Lyhytdokumentti A.I. Virtasesta sekä upea kuvallinen kertomus Valion vuosikymmenistä löytyvät www.valio.fi/suomesta -sivustolta, ja videodokumentti myös YouTubesta. Englanninkielinen dokumentti julkaistaan myöhemmin tammikuussa valio.com-sivulla ja Weeti in English-sivulla.

Valion 110 vuodesta kertova valokuvanäyttely on esillä Helsingissä Sanomatalossa 15.1.–25.1.2015.

Syksyllä 2015 järjestetään Valion 110-vuotisjuhlaseminaari ravitsemusasiantuntijoille.

Miten toimisimme nykyistäkin vastuullisemmin – vastaa ja vaikuta!

Valio perustettiin voinvientiliikkeeksi vuonna 1905. Alusta alkaen tavoitteena oli erinomainen laatu ja hyvä maku, jota nimi kuvasi.

Edelleen – 110 vuoden päästä – Valion nimi takaa tuotteiden laadun, kotimaisuuden ja saatavuuden koko maassa ja maidontuotanto on Suomen maatalouden selkäranka.

Valio ja valiolaiset maidontuottajat haluavat tuottaa ja jalostaa maitoa vastuullisesti. Kerro mikä sinusta on vastuullista maidonjalostusta. Vastaamalla kyselyyn vaikutat toimintamme kehittämiseen.  Linkki löytyy myös Valion Facebook-sivulta.