10/31/2014

Valio aloittaa jodin merkitsemisen maito- ja piimäpakkauksiin

Valio aloittaa ensimmäisenä meijerinä Suomessa jodipitoisuuden merkitsemisen maito- ja piimäpakkauksiin. Suomalaiset aikuiset kärsivät lievästä jodin puutoksesta, ja maitotuotteet ovat merkittävä jodin lähde. Pakkausmerkintöjä uudistamalla Valio haluaa kertoa kuluttajille entistä selkeämmin, kuinka paljon jodia maidosta ja piimästä saa.

Kaikki Valion maidot ja piimät sisältävät luontaisesti jodia 16 µg/100g. Kun maitotuotteita nauttii ravitsemussuositusten mukaisesti, siis puoli litraa päivässä, saa jo puolet aikuisten jodin saantisuosituksesta. Suositus on 150 µg jodia päivässä.

Jodipitoisuus alkaa näkyä maito- ja piimätölkeissä liukuvasti marraskuusta alkaen. Merkintä tulee ensimmäisenä Valio Plus™ maitoihin. Valion perusmaitoihin merkintä lisätään helmikuussa 2015 ja muihin maitoihin ja maitojuomiin kevään 2015 aikana.

Suomalaiset saavat liian vähän jodia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tutkii parhaillaan suomalaisten jodin saantia, joka on ollut laskussa tällä vuosituhannella. FINRISKI-tutkimusten ja WHO:n määrittelemien tavoitearvojen mukaan suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä ja pitää maitotuotteitta olennaisena jodin lähteenä. Tämän vuoksi Valio haluaa nostaa jodipitoisuuden esille maito- ja piimäpakkauksissa.

Jodin hyviä lähteitä maitotuotteiden lisäksi ovat kalat, äyriäiset ja jodioitu suola.

Jodi edistää kilpirauhasten normaalia toimintaa, normaalia kognitiivista toimintaa sekä vaikuttaa hermoston toimintaan. Jodi vaikuttaa myös ihon kuntoon.

Lue lisää jodista: /hyvinvointi/artikkelit/maidon-mineraalit---elimistolle-tarkea-jodi/