Siirry sisältöön

14.12.2017

Valio etsi tulevaisuuden ruokaa koululaisten kanssa

Valio Oy T K

Tänä vuonna 100 vuotta täyttävä Valion tutkimus- ja tuotekehityslaboratorio järjesti juhlavuotensa kunniaksi RUOKA2030-koululaiskilpailun, jossa pohdittiin tulevaisuuden ruokaa. Valio kutsui syksyn aikana kilpailuun mukaan matemaattis-luonnontieteellisesti painottuneita LUMA-luokkia eri puolilta maata. Kilpailun tarkoituksena oli selvittää nuorten ajatuksia tulevaisuuden ruoasta sekä tarjota koululaisille inspiroivaa ja käytännönläheistä sisältöä ilmiöoppimiseen.

Valion RUOKA2030-kisassa tehtävänä oli ideoida luokan kesken, millaista on tulevaisuuden ruoka, jota syödään vuonna 2030. Kilpailussa oli kaksi sarjaa, 5.–6.-luokkalaisille sekä 7.–8.-luokkalaisille, ja se oli suunnattu matemaattis-luonnontieteellisesti suuntautuneille LUMA-luokille.

Valion RUOKA2030-kisassa kovatasoisten ideoiden joukosta 5.–6-luokkalaisten sarjassa voittajiksi valittiin espoolaisen Meritorin koulun 5B-luokka kilpailutyöllään ”Proteiinikeksit”. Raati arvosti työssä erityisesti hauskaa toteutusta, jossa oli selvästi mietitty monikäyttöistä välipalatuotetta aina reseptistä käyttötilanteisiin asti. 7.–8.-luokkalaisten sarjassa voittajaksi suoriutui helsinkiläisen Käpylän peruskoulun 7D-luokka työllään ”Ravintola Sirkka”. Raati kiinnitti huomiota idean monipuolisuuteen sekä siihen, miten luokka oli saanut mukaan sekä ruokatrendien muuttumista että innovatiivisuutta ruokareseptiikassa ja tuotteistossa.

– Kilpailutyöt olivat todella kekseliäitä ja monipuolisia, ja oppilaat olivat selvästi paneutuneet työhön huolella. Kaikissa saamissamme töissä oli kekseliäisyyttä sekä tuotteiden monikäyttöisyyttä ja innovatiivisuutta, jollaista me Valiollakin tuotekehityksessämme tavoittelemme, kertoo raatia edustanut Tiina Hämäläinen, Valion tuoretuotteiden tuotekehitysjohtaja.

Kouluissa suhtauduttiin myös innolla kilpailuun, ja sekä opettajat että oppilaat ottivat tehtävän ilolla vastaan.

– Oppilaat lähtivät ideoimaan tulevaisuuden ruokaa itsenäisesti ja ennakkoluulottomasti. Voitto oli iloinen yllätys koko luokalle, mikä tietysti osoitti, että panostus kannatti, iloitsi Käpylän peruskoulun 7D-luokkaa luotsannut opettaja Maarit Pekkala.

Myös 5.–6. luokkalaisten kategorian voittaneessa Meritorin koulun 5B-luokassa projektia edistettiin suurella tarmolla.

– Kilpailu sopi erinomaisesti opetussuunnitelman mukaiseen ilmiöoppimiseen, missä korostetaan oppiaineiden yhdistelemistä, laajoja taitoja ja arjen mukaan tuomista oppimiseen. Projektin kautta opettelimme myös omien vahvuuksien tunnistamista ja kehittämistä. Oppilaat olivat todella innoissaan kilpailusta, ja odottavat nyt kovasti palkintoretkeään Valiolle, kertoo Meritorin koulun luokanopettaja Annukka Sukselainen.

Valio onnittelee voittajia ja kiittää kaikista mukaan lähetetyistä kilpailutöistä. Voittajat pääsevät palkintomatkalle tutustumaan Valion tutkimus- ja tuotekehityslaboratorioon Helsinkiin.