3/22/2016

Valio investoi Riihimäellä ympäristöystävälliseen, huippumoderniin välipalatehtaaseen

Valion uusi välipalatehdas otetaan käyttöön Riihimäen Herajoella vuonna 2017 ja siitä tulee sekä ympäristöystävällisyydeltään että tuotantoteknologialtaan huippuluokan meijeri. Välipalatehdas vahvistaa Valion kilpailukykyä sekä Suomessa että vientimarkkinoilla. Uuden meijerin kapasiteetti on noin 120 miljoonaa kiloa vuodessa.

Valmistuvan meijerin energia-, logistiikka- ja vedenkäyttöratkaisut ovat hävikkiä vähentäviä ja luonnonvaroja säästäviä. Riihimäellä lämmöntuotannossa käytetään uusiutuvia polttoaineita. Maailman modernein lämmön talteenottojärjestelmä säästää energiaa noin 30 % nykyiseen tehtaaseen verrattuna.

Uudet tuotantoratkaisut vähentävät maito- ja muiden raaka-aineiden hävikkiä merkittävästi. Uudenlainen, täysin suljettu tuotantoprosessi nostaa hygieniatasoa entisestään. Suunnittelussa on myös otettu huomioon eri vientimarkkinoiden erilaiset vaatimukset.

Moderni tuotantoteknologia mahdollistaa aivan uudenlaisten mielenkiintoisten välipala- ja herkuttelutuotteiden valmistuksen, jotka vahvistavat Valion kilpailukykyä sekä Suomessa että vientimarkkinoilla.

Tässä meijeri-investoinnissa hyödynnämme Valion tieto-taitoa ja patentoitua osaamista täysimääräisesti. Rakennamme maailman moderneimman välipalatehtaan. Voimme valmistaa monipuolisesti ja ympäristöystävällisesti entistä herkullisempia välipaloja. Uusi tuotantoteknologia mahdollistaa maukkaiden nykyistä vähemmän sokeria sisältävien välipalojen sekä mielenkiintoisten proteiinituotteiden valmistuksen. Tämä vahvistaa Valion kilpailukykyä kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa sekä Suomessa että vientimarkkinoilla, tiivistää johtaja Mika Koskinen, Tuotanto ja logistiikka, Valio Oy.

Suomalaisella työllä suomalaisesta maidosta

Valio on noin 6 400 suomalaisen maitotilayrittäjän omistama yritys, jonka kaikki Valio merkillä Suomessa myytävät tuotteet valmistetaan suomalaisesta maidosta. Valion koko tuotto maksetaan tilityshintana omistajille, joten minkä tahansa Valion tuotteen valitseminen ostoskoriin hyödyttää koko tuotollaan maitotilayrittäjiä.

Uusi välipalatehdas on hyvä esimerkki valiolaisen maitoketjun merkityksestä suomalaiselle yhteiskunnalle: investoinnit, työ ja rahavirrat pysyvät Suomessa. Valion investoinnit olivat noin neljännes Suomen elintarviketeollisuuden investoinneista vuonna 2015.

Välipalatehtaan kustannusarvio on noin 170 miljoonaa euroa. Riihimäen seutu hyötyy Valion meijerin rakentamisesta sekä työllisyytenä että koko Herajoen teollisuusaluetta palvelevan Arolammin moottoritieliittymän rakentamisena.

Työmaalla työskentelee nyt noin 300 henkilöä ja alihankkijoina on noin 200 suomalaista urakoitsijaa ja yritystä. Työmaalla on kiinnitetty erityishuomiota työturvallisuuteen, mikä myös näkyy: 500 000 työtunnin aikana on sattunut ainoastaan 14 työtapaturmaa, kertoo investointiprojektin suunnittelujohtaja Jarmo Koponen.

Valion nykyinen meijeri on toiminut Riihimäellä 49 vuotta. Uusi meijeri kasvattaa Valion valmistuskapasiteettia Riihimäen Herajoella.

Riihimäen nykyisessä meijerissä työskentelee noin 400 henkilöä. Riihimäellä valmistetaan Valio maitoja, Valio Arki maitojuomia, Valio piimää ja kermaa, Valio Luomu™ maitoja, Valiojogurtti® jogurtteja, A+™ jogurtteja, Eila® jogurtteja, Eila® rahkavaahtoja ja Valio Play® jogurttia. Vientiin valmistamme jogurtteja noin 30 miljoonaa kg vuodessa. Uuden tehtaan henkilövahvuus on aloitusvaiheessa noin 90 henkilöä, kuvaa Riihimäen meijerin tehtaanjohtaja Tapio Tammi.

Valion T&K-osaaminen täyteen käyttöön

Kehityspäällikkö Katja Häkkä kuvaa uuden tehtaan mahdollisuuksia tuotekehitysosaamisen hyödyntämiselle.

Uudessa tehtaassa pystymme hyödyntämään täysimääräisesti Valion tutkimus- ja tuotekehitysosaamisen tuoretuotteiden valmistuksessa. Välipalojen kulutus monimuotoistuu ja käyttö kasvaa. Pystymme yhdistämään välipalojen terveellisyyden ja herkullisuuden ja näin vastaamaan kuluttajien toiveisiin sekä Suomessa että viennissä. Pystymme valmistamaan mitä erilaisimpia tuotteita: vähäsokerisista maukkaista välipaloista aina herkuttelutuotteisiin.

Investoinnin lukuja

Tontin pinta-ala n. 53 ha

Rakennusoikeus n. 265 000  m2

Tehdasrakennuksen pinta-ala n. 20 000 m2

Tehdasrakennuksen tilavuus n. 200 000 m3

Viisi kerrosta