4/7/2016

Valio ja Fazer yhteistyössä suolan vähentämiseksi: suomalaisten suolansaanti voisi laskea jopa 11 %

Valio ja Fazer ovat yhdessä tarttuneet suolahaasteeseen ja tuovat kauppoihin suomalaisten suosikkituotteet, joissa on täyttä makua mutta vähemmän suolaa. Ainutlaatuinen Valio ValSa® maitosuolainnovaatio mahdollistaa suolan vähentämisen elintarvikkeista ilman, että mausta täytyy tinkiä.

Suomessa ja maailmalla syödään liikaa suolaa. Suola on merkittävin kohonneen verenpaineen riskitekijä, ja se on suurin terveitä elinvuosia vähentävä tekijä maailmassa. Suomalaiset haluavat vähentää suolan käyttöä, ja lähes 30 % suomalaista sanoo noudattavansa vähäsuolaista ruokavaliota*.

Elintarviketeollisuudelta on pitkään odotettu ratkaisuja suolan vähentämiseksi. Innovatiivisuudestaan tunnetut Valio ja Fazer ovat yhdessä tarttuneet haasteeseen ja tuovat nyt suomalaisten ruokapöytiin merkittävästi vähemmän suolaa sisältävät mutta silti hyvänmakuiset tuotteet. Kahden merkittävän suomalaisen yrityksen tuotekehitysyhteistyö tällä tavoin toteutettuna on ainutlaatuista.

Innovaatio, jonka voi syödä

Valio ValSa® maitosuolainnovaation avulla Valio ja Fazer voivat valmistaa vähemmän suolaa sisältäviä tuotteita ilman, että mausta täytyy tinkiä.

Valio tuo kauppoihin Valio Polar® 15 juuston ja Valio Oivariini® levitteen, joiden valmistuksessa osa ruokasuolasta on korvattu maitosuolalla ja näin tuotteissa on puolet vähemmän suolaa kuin tavanomaisissa rasvaseoksissa ja juustoissa – mausta tinkimättä. Fazer hyödyntää maitosuolaa uuden, vähempisuolaisen Oululainen Reilu Futissämpylän valmistuksessa.

– Suolan vähentäminen mausta tinkimättä on innovaatio vailla vertaa, maailmanlaajuisesti. Valio ValSa® maitosuolainnovaation kehittäminen on kestänyt vuosia, mutta lopputulos on palkitseva. Innovaation avulla voimme olla osa ratkaisua suolan aiheuttamien terveyshaittojen vähentämisessä, johtaja Tuomas Salusjärvi Valiolta sanoo.

– Fazer Leipomot uudistaa vahvasti koko leipätuoteryhmää ja haluaa tuoda uusia ratkaisuja hyvinvoinnin edistämiseen. Tärkeä osa tätä on suolan vähentäminen leivissä, ja siksi oli luontevaa lähteä tuotekehitysyhteistyöhön Valion kanssa. Olemme jo uudistaneet reseptiikkaa ja tehneet raaka-ainemuutoksia, joiden avulla pystymme vähentämään suolan määrää leipomotuotteissa yhteensä noin 35 000 kg vuoden 2016 aikana. Maitosuola avaa meille lisää uusia mahdollisuuksia, Fazer Leipomoiden tuotekehitysjohtaja Heli Anttila kertoo.    

Maitosuolassa lähes 80 % vähemmän natriumia kuin ruokasuolassa

Maitosuola koostuu maidon luontaisista mineraaleista: kaliumista, jodista, magnesiumista, kalsiumista sekä natriumista, jota maitosuolassa on lähes 80 % vähemmän kuin tavallisessa ruokasuolassa. Tavallinen ruokasuola on koostumukseltaan lähes kokonaan natriumkloridia. Natriumin sijaan maitosuolassa suolaista makua antaa erityisesti maidon luontaisesti sisältämä kalium. Kun tuotteiden valmistuksessa osa tavallisesta ruokasuolasta korvataan maitosuolalla, tuotteisiin saadaan suolaista makua merkittävästi vähemmällä natriumin määrällä.

Suolan saanti vähenisi 11 %, yhteiskunnalle 65 miljoonan euron säästöt

Suolan vähentäminen suomalaisten ruokavaliosta näkyy parempana terveytenä ja kustannussäästöinä, selviää MedFilesin Valiolle ja Fazerille tekemässä selvityksessä**.

Selvityksen mukaan suomalaisten päivittäinen suolansaanti vähenisi 11 %, jos suomalaiset valitsisivat normaalisuolaisen leivän, rasvan ja juuston sijaan tuotteet, joissa on vastaava suolataso kuin Valio Valsa® maitosuolalla valmistetuissa tuotteissa. Valtimotautitapahtumat ja niistä johtuvien kuolemantapausten määrä vähenisi 3 700 tapauksella seuraavan kymmenen vuoden aikana. Ja terveydenhuollon kustannuksista säästyisi Suomessa jopa 65 miljoonaa euroa vastaavana aikana. Tutustu selvityksen tuloksiin tarkemmin >>

Lue lisää Valio ValSa® innovaatiosta ja maitosuolasta osoitteesta www.valio.fi/valsa. Twitterissä: #suolatalkoot ja #täyttämakua

*Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen, THL 2014

**Suolapitoisuuden vaikutus valtimotautitapahtumiin ja terveydenhuollon kustannuksiin Suomessa: tarkastelussa leipätuotteet, levitteet ja juustot, MedFiles, maaliskuu 2016