10/3/2016

Valio jakoi 5 000 vähempisokerista ja -suolaista välipalaa koululaisille

Valio haastoi alkukesästä suomalaiset tekemään sokerin- ja suolanvähennyslupauksia, joita vastaan luvattiin lahjoittaa vähempisokerisia ja -suolaisia välipaloja koululaisille. Syyskuussa Valio toteutti lupauksensa ja jakoi yhteensä 5 000 välipalaa kouluihin 12 paikkakunnalle ympäri Suomea. Otimme selvää, miten välipalat otettiin vastaan Espoon Saunalahden ja Kiuruveden Nivan kouluissa.

Espoon Saunalahdessa välipalajakelu oli oppilaille yllätys

Jono kiemurtelee Espoon Saunalahden koulun kouluravintolasta pitkälle käytävään, kun oppilaat odottavat koulun järjestämää välipalahetkeä. Kun oma vuoro koittaa, mukaan napataan purkillinen jogurttia, sämpylä, levitettä ja viipale juustoa. Eväät nautitaan hyvällä ruokahalulla iloisen hälinän säestämänä kouluravintolan pöydissä.

Mistään ei arvaisi, että koululaiset maistelevat suomalaisen elintarvikealan uusimpia innovaatioita: 30 % vähemmän sokeria sisältävää Valiojogurtti® hedelmäpommia ja sämpylää, joka on koottu vähempisuolaisista Valio ValSa® maitosuolaa sisältävistä Valio Oivariini® levitetteestä, Valio Polar® 15 juustosta ja Fazerin Oululainen Reilu Futissämpylästä.

– Valion antama välipalalahjoitus haluttiin pitää yllätyksenä, eikä siitä kerrottu oppilaille etukäteen. Välipalojen vähempisokerisuudesta ja -suolaisuudesta ei myöskään kerrottu erikseen – mutta hyvin näyttää maistuvan, kouluravintolan esimies ja Espoo Cateringin alue-esimies Satu Huomo sanoo.

Tavallisesti Saunalahden koulun oppilailla on mahdollisuus ostaa välipalaa iltapäivällä. Tarjolla on muun muassa karjalapiirakoita, hedelmiä, täytettyjä sämpylöitä ja välipalakeksejä. Vaihtoehdot on mietitty yhdessä rehtorin kanssa.

– Rusinat ovat hittituote, samoin karjalanpiirakoista tykätään. Oppilaat toivoisivat enemmän herkkuja, mutta meille on tärkeää, että välipaloissa ei ole liikaa sokeria tai suolaa. Tosin torstaisin on herkkupäivä, ja tavallisten vaihtoehtojen rinnalla on myös muutama makeampi välipala, Huomo paljastaa.

Välipala maistui koululaisille Kiuruveden Nivalla

Arpaonni suosi myös Nivan koulua Kiuruvedellä. Tavallisesti koulu ei tarjoa välipalaa, vaan oppilaat ottavat tarvittaessa eväät mukaan kotoa. Ylimääräinen välipalahetki otettiin ilolla vastaan.

– Koululaisille oli kerrottu etukäteen, että välipalat on voitettu Valion järjestämässä arvonnassa. En ollut itse paikalla seuraamassa välipalojen jakoa, mutta hyvin kävivät kuulemma kaupaksi, eikä vähempisokerisuutta tai -suolaisuutta huomannut kukaan, Kiuruveden kaupungin ruokapalvelupäällikkö Helena Laitinen kertoo.

Valion tavoitteena on puolittaa maitopohjaisten välipalojen sokeripitoisuus vuoteen 2020 mennessä ja vähentää 60 000 kiloa suolaa suomalaisten lautasilta seuraavien kolmen vuoden aikana maitosuolainnovaation avulla. Tämä kaikki mausta tinkimättä. Laitinen pitää Valion tavoitteita hyvänä asiana.

– On todella hienoa, että Valion kaltainen suuri yritys näkee tällaisen työn tärkeänä ja on valmis satsaamaan siihen sekä tuotekehityksen että markkinoinnin kautta. Onneksi myös monet muut elintarvikealalla toimivat yritykset ovat parantaneet omien tuotteidensa ravitsemuksellista laatua, Laitinen pohtii.