4/29/2015

Valio jatkaa kokonaan uusiutuvien maitotölkkien käyttöä

Valio on päättänyt jatkaa 100-prosenttisesti uusiutuvien maitotölkkien käyttöä kolme kuukautta kestäneen testivaiheen jälkeen. Kokonaan uusiutuvista raaka-aineista valmistetut maitotölkit otetaan käyttöön aluksi Valio Luomu™ maidoissa ja piimässä liukuvasti toukokuusta alkaen.

– Saimme kuluttajilta erittäin positiivista palautetta testivaiheen aikana, ja siksi on luonnollista edetä kohti kokonaan uusiutuvien maitotölkkien pysyvämpää käyttöä. Aluksi tuomme 100-prosenttisesti uusiutuvat pakkaukset luomumaitoihimme, koska luomutuotteiden ostajat arvostavat entistä ekologisempia pakkauksia erityisen paljon, kategoriapäällikkö Mirva Tollet Valiolta perustelee.

Valio haluaa lisätä uusiutuvan raaka-aineen osuutta pakkausmateriaaleissa. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa Valio voisi käyttää laajamittaisesti maitotölkkejä, jotka on valmistettu 100-prosenttisesti uusiutuvista raaka-aineista. Kokonaan uusiutuvien maitotölkkien laajamittaisempi käyttöönotto täytyy tehdä asteittain, sillä pakkauksissa käytettävän kasvipohjaisen muovin saatavuus on vielä rajallista. Kokonaan uusiutuvista materiaaleista valmistetun pakkauksen tunnistaa 100 % uusiutuvaa materiaalia -merkinnästä.

Kuluttajat arvostavat ekologisuutta

Kokonaan uusiutuvista materiaaleista valmistettua maitotölkkiä testattiin Valio Eila® kevytmaitojuomissa tammi-maaliskuussa 2015. Kuluttajat saivat antaa palautetta uudenlaisista tölkeistä verkkokyselyn kautta. Yli  1 500 kuluttajaa vastasi kyselyyn.

Yli 80 prosenttia kuluttajakyselyyn vastanneista piti kokonaan uusiutuvia pakkauksia edistyksellisinä, koska ne säästävät luontoa ja luonnonvaroja. Yli 90 prosenttia kannatti sitä, että Valion maitotölkit olisivat jatkossa täysin uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja. Valtaosa vastaajista sanoi, että kiinnostus Valion tuotteita kohtaan kasvaisi uudenlaisten pakkausten myötä.

Valio sai testijakson alussa kuluttajilta palautetta testattavan maitotölkin pehmeydestä. Valio ja pakkaustoimittaja Tetra Pak muuttivat tölkkiaihion rakennetta jo testivaiheen aikana, minkä jälkeen kielteistä palautetta ei enää tullut.

Kokonaan uusiutuvassa maitotölkissä uusiutuvista materiaaleista valmistetaan kaikki pakkauksen kartonki- ja muoviosat. Kartonki tehdään puukuidusta, ja uusiutuva muovi valmistetaan sokeriruokoteollisuuden sivuvirtana muodostuvasta kasvietanolista. Kun maitotölkit valmistetaan kokonaan uusiutuvista materiaaleista, vähennetään riippuvuutta öljystä ja säästetään luonnonvaroja.

Maitotölkki kierrätetään entiseen tapaan

Maitotölkin käyttöominaisuudet säilyvät ennallaan. Kokonaan uusiutuvista raaka-aineista valmistetun maitotölkin voi kierrättää samalla tavalla kuin nestekartonkipakkaukset yleensäkin. Pakkaus tulee siis huuhdella, kuivata, litistää ja pakata ja viedä sen jälkeen kartonkikeräysastiaan. Jos maitotölkissä on korkki, sen voi jättää paikoilleen tai halutessaan irrottaa ja hävittää energiajätteenä. Uusiutuva pakkaus ei ole biohajoava.

Muutkin Valion tölkit entistä uusiutuvampia

Valio Luomu™ maitojen ohella myös Valion muissa maitotölkeissä uusiutuvien raaka-aineiden osuus kasvaa. Valio ottaa kaikissa korkillisissa, harjakattoisissa maitotölkeissä käyttöön korkit, joissa sekä korkki että sen kaulaosa ovat täysin kasvipohjaisesta muovista valmistettuja. Aikaisemmin kaulaosa ei ollut uusiutuva. Näin ollen Valion korkilliset, harjakattoiset maitotölkit valmistetaan jatkossa yli 88-prosenttisesti uusiutuvista materiaaleista. Osa tölkeissä käytettävästä muovista on edelleen öljypohjaista materiaalia, joka ei ole uusiutuvaa.