4/28/2016

Valio lisää juustovientiä Ruotsiin

Valio kasvattaa juustovientiä Ruotsiin ja rantautuu markkinoille viipalejuustoilla. Ruotsalaiseen makuun sopivien kermajuusto-, gouda- ja port salut -viipaleiden vienti käynnistyy toukokuussa.

– Valio on aktiivisesti etsinyt uusia vientimarkkinoita juustoille sen jälkeen, kun elintarvikevienti Venäjälle pysähtyi. Olemme markkinajohtaja laktoosittomissa tuotteissa Ruotsissa, ja meillä on pitkä kokemus tuoretuotteiden viennistä markkinoille. Uskomme, että myös laadukkaat juustomme kiinnostavat ruotsalaisia, kategoriajohtaja Kimmo Luoma Valiolta kertoo.

Kuluttajatestien kautta vientiin valikoitiin kaikkein parhaiten ruotsalaiseen makuun sopivat juustoviipaleet: kermajuusto, gouda ja port salut. Suomessa samoja juustoja myydään Valio Turunmaa®, Valio Salaneuvos® ja Valio Luostari® tuotemerkkien alla.

Kilpailuvalttina ohuemmat viipaleet

Ruotsin juustomarkkinoilla kilpailu on kovaa. Tuontijuustojen osuus on 45 %. Ruotsissa syödään juustoa yli 19 kiloa henkilöä kohti vuodessa. Tämä on hieman vähemmän kuin Suomessa, mutta selkeästi yli EU:n keskiarvon.

– Kilpailluilla markkinoilla kuluttajille täytyy tarjota jotakin sellaista, mitä muilla ei ole. Erinomaisen maun lisäksi kilpailuvalttimme ovat markkinoiden ohuimmat viipaleet. Viemme Ruotsiin juustoviipaleita, jotka ovat ohuempia kuin muut tarjolla olevat vaihtoehdot, juustoista vastaava kategoriapäällikkö Teea Björklund sanoo.

Juustoviipaleiden markkina Ruotsissa on vielä pieni mutta kasvaa. Kolmannes kuluttajista kokee nyt tarjolla olevat juustoviipaleet liian paksuiksi. Ruotsissa juustoviipaleet ovat juustotyypistä riippuen keskimäärin 15–50 % paksumpia kuin Suomessa.

­ – Ruotsissa trendeinä nousevat myös helppokäyttöisyys ja pienemmät pakkauskoot, kun pienten kotitalouksien määrä kasvaa ja kuluttajat haluavat vähentää ruokahävikkiä. 140 gramman pakkauksissa myytävät ohuen ohuet juustoviipaleemme vastaavat juuri näihin kuluttajien toiveisiin, Teea Björklund lupaa.

Valion Ruotsin tytäryhtiö Valio Sverige Ab perustettiin vuonna 1994. Valio vei laktoosittoman maidon ensimmäisenä Ruotsiin vuonna 2002 ja on edelleen markkinajohtaja laktoosittomissa tuotteissa. Valion tuotevalikoimaan Ruotsissa kuuluu nyt lanseerattavien juustoviipaleiden lisäksi muiden muassa jogurtteja, kefiirejä, maitoa, ruuanvalmistustuotteita sekä emmental- ja cheddar-palajuustot. Kaikki Valion Ruotsissa myytävät tuotteet valmistetaan Suomessa.