10/3/2014

Valio Oltermanni® luomu valittiin parhaaksi kypsytetyksi juustoksi Suomen parhaat juustot 2014 -juustokilpailussa

Valio Oltermanni® luomu valittiin Suomen parhaaksi kypsytetyksi juustoksi ja Valio Mustapekka® valkosipuli tuorejuusto Suomen parhaaksi tuorejuustoksi perjantaina 3.10.2014 Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys ry:n, Suomen Pienjuustolayhdistys ry:n ja Juustovalmistajain säätiön järjestämässä valtakunnallisessa juustojen laatukilpailussa.

Kilpailujuustot arvioitiin kolmessatoista sarjassa ja sarjojen voittajien keskinäisessä arvioinnissa määritettiin vuoden 2014 paras kypsytetty- ja tuorejuusto.

Juustojen laatukilpailun sarjavoittajat:

Emmental tyyppinen juusto: Valio Emmental punaleima - Valio Oy, Lapinlahden tehdas

Edamtyyppinen juusto: Valio Hyvä suomalainen Arki® juusto - Valio Oy, Lapinlahden tehdas

Murukolojuusto: Valio Oltermanni® luomu - Valio Oy, Haapaveden tehdas

Kittijuusto: Juustoportin Vuohen viinitarhurin juusto -  Juustoportti Food Oy

Erikoisjuusto: Ålands Kastelholm 50+ - Ålands Centralandelslag

Homejuusto: Valio AURA® Gold - Valio Oy, Äänekosken tehdas

Kevytjuusto: Valio Edam 17 % - Valio Oy, Lapinlahden tehdas

Salaattijuusto: Valio Eila® salaattijuusto kuutiona, 180 g, laktoositon - Valio Oy, Äänekosken tehdas

Cheddarjuusto: Kolatun Waldemar Kuttucheddar- Kolatun Juustola

Maustamaton tuorejuusto: Juustoportti laktoositon leipäjuusto - Juustoportti Food Oy

Maustettu tuorejuusto: Valio Mustapekka® valkosipuli, leikattava tuorejuusto - Valio Oy, Kaitsorin tehdas

Sulatejuusto: Valio Olympia perinteinen sulatejuusto - Valio Oy, Vantaan tehdas

Höylättävä maito-kasviöljyvalmiste: Savurypsi - Kuusamon Juusto Oy

Valion Haapaveden tehtaan valmistama Oltermanni® luomu juusto arvioitiin Suomen parhaaksi kypsytetyksi juustoksi ja Valion Kaitsorin tehtaan valmistama  Mustapekka® valkosipuli, leikattava tuorejuusto Suomen parhaaksi tuorejuustoksi.

Valtakunnallinen juustojen laatukilpailun tarkoituksena on edistää juustonvalmistustaidon kehittymistä ja lisätä kuluttajien juustontuntemusta. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi.

Juustoarvostelu suoritetaan kaikilla aisteilla

Kilpailukutsu lähetettiin Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen ja Suomen Pienjuustolayhdistyksen jäsenrekisterien osoitteiston mukaan. Vuonna 2014 laatukilpailuun osallistui 19 valmistajaa 136 juustolla.

Kilpailuun lähetetyt juustot arvioitiin viiden ryhmän toimesta. Ryhmät edustivat laaja-alaista juustotuntemusta: juustonvalmistajia, tutkimus- ja tuotekehitystä, vähittäiskauppaa, ravintoloita ja lehdistöä. Ryhmien puheenjohtajina toimivat Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran edustajat.

Juustonarvostelu suoritettiin kaikilla aisteilla ja siinä huomioitiin juustojen maku ja haju, rakenne sekä ulkoinen ja sisäinen kauneus. Lopullisissa pisteissä (maksimi = 100) painotettiin kunkin juustoryhmän tärkeimpiä ominaisuuksia, joista maku oli kaikissa ryhmissä tärkein.

Suomessa on arvosteltu juustoja jo yli 100 vuotta. Ensimmäinen Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen laatukilpailu järjestettiin vuonna 1912.

Juustonäyttely Turun ruoka- ja viinimessujen yhteydessä

Kilpailusarjojen parhaat palkittiin perjantaina 3.10.2014 Turun ruoka- ja viinimessujen yhteydessä. Tilaisuudessa palkittiin lisäksi paras kypsytetty juusto ja paras tuorejuusto.

Kaikki kilpailuun osallistuneet juustot ovat esillä messujen Juustonäyttelyssä perjantaista 3.10. sunnuntaihin 5.10.2014 kello 10 – 18 (sunnuntaina kello 17 saakka) Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa. Samassa yhteydessä messulipun lunastaneilla kävijöillä on mahdollisuus tutustua vanhojen juustomuottien näyttelyyn.

Lisätietoja: Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen sihteeri Heikki Kykkänen, puh. 050 384 0026.