Valio Oltermanni® Täyteläinen ja Valio Viola® kolme pippuria tuorejuusto on valittu Suomen parhaiksi juustoiksi valtakunnallisessa Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen, Suomen Pienjuustolayhdistyksen ja Juustonvalmistajain säätiön järjestämässä laatukilpailussa, johon osallistui yli sata juustoa. Juustoja arvioitiin 14 kilpailusarjassa, joiden voittajista valittiin vielä paras kypsytetty juusto ja tuorejuusto.
Valion juustot vahvoilla kilpailussa
Valtakunnallisen juustojen laatukilpailun tulokset julkistettiin viikonloppuna Ween Maan Wiljaa -tapahtumassa Jyväskylässä. Parhaan kypsytetyn juuston tittelin voitti Valio Oltermanni® Täyteläinen, joka on Suomen suosituimman kermajuuston runsaamman makuinen versio. Parhaaksi tuorejuustoksi valittiin Valio Viola® kolme pippuria tuorejuusto – kevyt Sydänmerkkituote, jossa on kuitenkin tuorejuuston tuttu herkullinen maku ja pehmeä levittyvyys.
Paras kypsytetty ja paras tuorejuusto valittiin 14 kilpailusarjan voittajien joukosta. Valion juustot pääsivät ykkössijalle yhdeksässä sarjassa: emmental-juustot, edam-tyyppiset juustot, murukolojuustot, erikoisjuustot, homejuusto, kevytjuustot, salaattijuustot, rahkat ja maustetut tuorejuustot. Muita sarjoja olivat kittijuustot, cheddar-juustot, maustamattomat tuorejuustot, sulatejuustot sekä höylättävät maito-kasviöljyvalmisteet. Lisäksi tapahtumassa valittiin yleisön suosikkijuusto, joka on tänä vuonna myös kittijuustojen kilpailusarjan voittanut Keisarin juusto Juustoportilta. Yhteensä kilpailuun osallistui 125 juustoa 20 eri valmistajalta.
– Valiolla tehdään paljon työtä juustojen tuotekehityksestä valmistukseen, jotta voimme tarjota suomalaisille parhaita mahdollisia juustoja. On aina hienoa saada tunnustusta hyvin tehdystä työstä, Valion juustojen ja rasvojen kategoriajohtaja Kimmo Luoma iloitsee.
Juustoja arvioidaan kaikilla aisteilla
Ehdokkaita arvioi 19 juustoasiantuntijan raati, jonka jäsenet edustivat muun muassa eri juustonvalmistajia, elintarviketurvallisuusvirasto Eviraa ja luonnonvarakeskus Lukea. Raadin jäsenet antoivat juustoille pisteitä kolmessa kategoriassa, jotka olivat ulkonäkö, rakenne sekä maku ja haju. Lopullisissa pisteissä painotettiin kunkin juustoryhmän tärkeimpiä ominaisuuksia, joista maku on kuitenkin aina tärkein.
– Juustojen arviointi tehdään kaikilla aisteilla. Ensin tietysti katsotaan, sen jälkeen haistellaan ja tunnustellaan juuston rakennetta. Sitten haukataan isohko pala suuhun. Maistellessa arvioidaan vastusta, suutuntumaa ja makua. Viimeisenä katsotaan halkaistusta juustosta pinnan ja sisuksen ulkonäkö sekä tarvittaessa vielä tunnustellaan rakennetta. Lopuksi arviota verrataan juuston kuvaukseen, arviointiraadin jäsen ja Valion juustomestari Anja Pölönen kertoo.
Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen, Suomen Pienjuustolayhdistyksen ja Juustonvalmistajain säätiön yhteinen laatukilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Sen tavoitteena on edistää suomalaisen juustonvalmistustaidon kehittymistä sekä lisätä suomalaisten juustontuntemusta.