7/2/2015

Valio ryhtyy sokeritalkoisiin: vähempisokeristen välipalojen valikoima kasvaa

Suomalaisten sokerinsaanti herättää keskustelua, ja kuluttajat toivovat lisää vähempisokerisia vaihtoehtoja ruokapöytään. Valio vastaa kuluttajien toiveisiin ja kasvattaa vähempisokeristen välipalojen valikoimaa. Valion tavoitteena on puolittaa valmistamiensa maitopohjaisten välipalatuotteiden, erityisesti jogurttien, sokeripitoisuus vuoteen 2020 mennessä – mausta tinkimättä.

– Sokeritietoisuus on vahva trendi maailmalla ja Suomessa. Tutkimusten mukaan puolet eurooppalaisista pyrkii vähentämään sokerinkäyttöä. Me Valiolla haluamme tarjota ratkaisuja kuluttajien tarpeisiin ja otamme siksi sokerin tuotekehityksemme polttopisteeksi entistäkin voimallisemmin, markkinointijohtaja Elli Siltala Valiolta sanoo.

Joka toinen vähentäisi sokerin käyttöä

Kuluttajien toiveet suhteessa sokeriin ja muihin makeutusaineisiin vaihtelevat. Se mikä sopii yhdelle, ei ole hyvä toiselle. Sokeri hyväksytään paremmin osana herkuttelua, mutta peruselintarvikkeissa sokeria halutaan vähentää.

Taloustutkimuksen sokeritutkimuksen (maaliskuu 2014) mukaan joka toinen suomalainen vähentäisi sokerin käyttöä tai välttäisi sitä. Valion teettämässä välipaloihin ja ruoanlaittoon liittyvässä tutkimuksessa (NEPA Snacking and Cooking Product Tree Study 2014) reilu viidennes vastaajista valitsi sokerin parhaaksi makeutusaineeksi sen luonnollisuuden vuoksi. Noin kolmannes vastaajista sanoi kiinnittävänsä huomiota sokerin määrään elintarvikkeissa ja toivovansa, että markkinoilta löytyisi vähempisokerisia vaihtoehtoja. 14 prosenttia vastaajista halusi minimoida sokerin ja kaloreiden määrän ja valitsi siksi keinomakeuttajat parhaaksi makeutusvaihtoehdoksi.

WHO on huolissaan ihmisten sokerinsaannista ja suosittelee kaikille ikäryhmille lisätyn sokerin vähentämistä ruokavaliossa.  Tämänhetkinen suositus on, että päivittäisestä energiansaannista enintään 10 % tulisi lisätystä sokerista. WHO on ehdottanut jopa tiukempaa, viiden prosentin kriteeriä sokerinsaannille. Finravinto 2012 -tutkimuksen mukaan Suomessa aikuisten sokerinsaanti on juuri suositusten rajoissa (9–10 %), mutta lapsista jopa 80 % käyttää suosituksiin nähden liikaa sokeria (Aino-Maija Elorannan väitöstutkimus 2014).

Näin puolitamme sokerin

Valio on jo edelläkävijä vähemmän sokeria sisältävissä tuotteissa. Kolmannes Suomessa myytävistä Valion maitopohjaisista välipalatuotteista on sokeroimattomia tai sisältää vähintään 30 % vähemmän lisättyä sokeria tavanomaisiin välipalatuotteisiin verrattuna.

– Meillä on erinomainen lähtötilanne kansainvälisesti verrattuna. Tästä on hyvä jatkaa, ja uskomme, että osaamisemme vähempisokeristen mutta silti maukkaiden tuotteiden valmistamisessa on myös vientivaltti, Elli Siltala sanoo.

Valio aloittaa sokeritalkoot laajentamalla vähemmän lisättyä sokeria sisältävien välipalojen valikoimaa niin aikuisille kuin lapsille sekä viestimällä tuotteiden sisältämästä sokerista entistä selkeämmin esimerkiksi pakkausmerkinnöissä ja verkkopalvelussa.

Syyskuussa Valio tuo kauppoihin uudet vähempisokeriset jogurtit. Valiojogurtti® rahkainen on tuplasti parempi valinta – jogurteissa yhdistyvät runsasproteiininen rahka ja vähempisokerinen jogurtti. Tarjolle tulee lusikoitavia jogurtteja sekä trendikkäitä juotavia jogurtteja.

Valion kehittämillä ja patentoimilla innovaatioilla välipalojen sisältämää sokeria voidaan seuraavan viiden vuoden aikana vähentää entisestään.

Maitotuotteiden sisältämä sokeri voi olla kahdenlaista: luontaista ja lisättyä. Maitotuotteiden raaka-aineet, siis maito ja marjat sekä hedelmät, sisältävät luontaisesti sokeria. Maidossa on luonnostaan maitosokeria eli laktoosia noin 5 g / 100 g. Useissa maustetuissa maitotuotteista on myös lisättyä sokeria.

Kuluttajat voivat toivoa, mitä Valion tuotteita haluaisivat jatkossa saada vähempisokerisina. Toiveita kerätään Facebook-kyselyn kautta Valion Facebook-sivuilla kesän ajan, mutta toiveita voi esittää milloin vain Valion sosiaalisen median kanavissa.