Valio täydentää valikoimaansa karrageenittomalla kuohukermalla

Valio toi toukokuun alussa kauppoihin pidempään säilyvät kuohukermat. Jotta kerman rakenne säilyisi miellyttävänä ja käyttöominaisuudet erinomaisina koko säilyvyysajan, kuohukermoihin lisätään karrageenia. Valio täydentää tuotevalikoimaansa myös karrageenittomalla kuohukermalla.

– Osa kuohukermaa käyttävistä kuluttajista on antanut meille palautetta ja toivonut jatkossakin saavansa kuohukermaa, jonka valmistuksessa ei ole käytetty karrageenia. Haluamme tarjota monipuolisen tuotevalikoiman kuluttajien erilaisiin toiveisiin ja tarpeisiin, joten tuomme kauppoihin lisäaineettoman kuohukerman elokuussa, kategoriapäällikkö Liisa Latva Valiolta lupaa.

Karrageeniton kuohukerma on pastöroitu, ja se säilyy yhdeksän vuorokautta valmistuspäivästä.

Food service -asiakkaille on tarjolla 1,5 litran pakkauksissa myytävä Valio kuohukerma, johon ei ole lisätty karrageenia ja jonka säilyvyysaika on yhdeksän vuorokautta valmistuspäivästä.

Pidemmällä säilyvyydellä vähennetään hävikkiä

– Kun kerma säilyy kaupan hyllyssä ja kuluttajan jääkaapissa pidempään, ruokahävikkiä syntyy selkeästi aikaisempaa vähemmän. Siksi monet kuluttajat ovat pitäneet pidempään säilyvää kuohukermaa houkuttelevana vaihtoehtona, Liisa Latva perustelee.

Kuohukermojen valmistuksessa käytetään nyt korkeapastörointitekniikkaa, eli kerma pastöroidaan tavanomaista korkeammassa lämpötilassa. Korkeamman lämpötilan vastapainona kuumennus kestää vain lyhyen hetken, mutta korkeamman lämpötilan ansiosta pilaajamikrobit tuhoutuvat tehokkaammin kuin perinteisessä pastöroinnissa ja näin kerma säilyy pidempään.

Karrageeni on luonnosta peräisin ja turvalliseksi todettu

Rasvaisissa tuotteissa, kuten kuohu- ja vispikermoissa, pidemmän säilytyksen aikana rasva pyrkii erottumaan tuotteesta ja nousee lopulta kerrokseksi tuotteen pintaan. Noin viikon säilytyksen jälkeen tuotteen pinnalle muodostuva rasvakerros on huomattava. Mitä pidempään kermaa säilytetään, sitä paksummaksi rasvakerros muodostuu ja sitä vaikeampaa rasvaa on enää saada sekoittumaan kermaan. Erityisesti kerman vaahtoutumisen kannalta on kuitenkin tärkeää, että kaikki rasva saadaan pakkauksesta käyttöön. 

Rasvan erottumisen estämiseksi Valion kuohukermoihin lisätään karrageenia (E407).

– Haluamme tarjota kuluttajille kerman, jonka rakenne on miellyttävä ja käyttöominaisuudet erinomaiset koko säilyvyysajan, Liisa Latva sanoo.

Karrageeni on luonnosta peräisin oleva kasvikuitu, joka eristetään valtamerissä kasvavista punalevistä. Elintarvikkeissa karrageenia käytetään yleisesti stabilointi-, sakeuttamis- ja hyytelöimisaineena, ja sitä saa käyttää lähes kaikkiin elintarvikkeisiin, joihin lisäaineita ylipäätään saa käyttää. Karrageenia käytetään esimerkiksi kaakaojuomien, jäätelön, jälkiruokien, kastikkeiden, lihavalmisteiden ja soijapohjaisten juomien valmistuksessa.

Karrageenille ei ole asetettu ADI-arvoa eli suurinta hyväksyttävää päivittäistä saantia, koska sen käytöllä suurinakaan määrinä ei ole havaittu haittavaikutuksia. Karrageeni on käynyt läpi tarkan turvallisuusarvioinnin EU:ssa, kun se on hyväksytty lisäainekäyttöön. Lisäaineiden turvallisuutta arvioidaan EU:ssa säännöllisesti huomioiden uusimmat tutkimustulokset ja arvioiden tutkimusnäyttö kokonaisuudessaan. Karrageenin turvallisuutta on arvioitu asiantuntijaryhmässä useita kertoja, viimeksi 2014, ja sen käyttö lisäaineena on toistuvasti todettu turvalliseksi.


Energiatarpeesi