3/16/2016

Valiolle maksetut Maaseutuviraston tuet ovat EU:n yhteisiä markkinatukia

EU tukee jäsenmaidensa maidonjalostajia takaamalla tietyn minimihinnan jauheelle ja voille ostamalla niitä tietyn määrän niin sanottuun interventiovarastoon. Interventiovarastoon myydään tuotteita silloin, kun markkinahinnat painuvat niiden takaamaa hintaa alemmiksi.

Viime syksystä lähtien EU on ostanut 95 miljoonaa kiloa rasvatonta maitojauhetta interventioon.  Suomessa jauhetta on ostettu 0,8 miljoonaa kiloa, mistä on maksettu Valiolle noin 1,3 miljoonaa euroa. Interventiohinta on kaikkialla Euroopassa sama. Suomessa interventiovarastoa hallinnoi Maaseutuvirasto.

Maitokriisin vuoksi interventio on ollut auki yhtäjaksoisesti tammikuusta 2015 alkaen. Normaalitilanteessa interventio-ostot ovat mahdollisia 1.3. – 30.9. välisenä aikana.

Nyt maitokriisin aikana EU on avannut myös yksityisen varastoinnin tukiohjelmat maitojauheelle, voille ja juustoille. Juuston varastointia tuetaan 100 miljoonaan kiloon saakka. Tästä Suomen osuus on miljoona kiloa (tuhat tonnia), josta toistaiseksi on käytetty 40 %.

Vientitukea maitovalmisteille ei ole maksettu enää vuosiin. Nairobissa joulukuussa solmittu WTO-sopimus vientitukien poistosta ei siten aiheuta muutoksia maitotuotteiden viennissä.

 

Koulumaitotuki on tukea lähinnä kunnille

Yksi EU:n markkinatuista on koulumaitotuki. Se ei ole tukea Valiolle tai muille eurooppalaisille meijereille, vaan maidon loppukäyttäjälle.

Suomessa koulumaitotuesta hyötyvät lähinnä kunnat, koska ne voivat ostaa päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin maitoa halvemmalla. Valio tekee tukihakemuksia loppukäyttäjien puolesta ja alentaa myymiensä maitojen hintoja tarkalleen tuen määrällä. Vuonna 2015 Valion kautta kiersi noin 1,8 miljoonaa euroa koulumaitotukea.

Maaseutuviraston Valiolle maksamat maatalous- tai markkinatuet, vuonna 2015 yhteensä noin 3,1 miljoonaa euroa, koostuivat siis melkein yksinomaan maitojauheen myynnistä interventiovarastoon ja koulumaitotuesta. Varsinaista tukeakin saatiin marjojen varastointiin 98 455 euroa. Alussa mainittuja juustojen varastointitukia maksetaan vuoden 2016 puolella, joten ne eivät näy viime vuoden luvuissa. Viime vuonna varastoon laitetusta juustosta voi enimmillään saada tukea 30 000 euroa.