7/3/2014

Valion Annikka Hurme Maitojuhlassa: EU:n maidontuotanto uudistuu – Suomessa pärjätään yhtenäisyydellä ja innovaatioilla

Valion johtaja Annikka Hurme puhui Okra-maatalousnäyttelyn yhteydessä järjestetyssä Valion ja Valioryhmän osuuskuntien Maitojuhlassa 3.7.2014. Annikka Hurme sanoi, että Suomessa pärjätään yhtenäisyydellä ja innovaatioilla, kun EU:n maidontuotanto uudistuu. Tiivistelmä puheesta on alla.

"EU:ssa tuotettiin maitoa tammi-huhtikuun 2014 aikana 6 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Suomessa maidontuotanto on kasvanut alkuvuonna 3–4 %:n vauhtia, mutta kasvu alkoi Suomessa muuta EU:ta aiemmin. Valion vastaanottama maitomäärä noussee tänä vuonna yli 1 900 miljoonaan litran. Luottamusta maidontuotannon tulevaisuuteen on.

Valio on menestynyt vuoden 2014 alkupuoliskolla varsin hyvin. Liikevaihdon 3 %:n kasvu edellisvuoteen verrattuna on olosuhteisiin nähden hyvä suoritus. Huippusuoritus on ollut myynnin vahva kasvu ja kannattavuuden parantuminen Venäjällä tilanteessa, jossa Venäjän talous kokonaisuutena on hitaan kasvun vaiheessa ja ruplan arvo heikentynyt.

Baltiassa ja Ruotsissa myynti on pysynyt kasvavana. Ruotsissa Valio Eila® brändin markkinaosuus laktoosittomissa jogurteissa on yli 55 % ja menestyksen siivittämänä Ruotsin yhtiömme aloitti Valio Eila® tuotteiden viennin myös Tanskaan.

Haasteet tuntuvat olevan nyt Suomessa. Suomessa Valio kohtaa kovan tuontikilpailun: jo kolmasosa Suomessa kulutetuista maitotuotteista tuodaan muualta. Suomi ei todella ole suljettu markkina enää edes nestemaitojen osalta. (Suomen kuluttajatuotteiden kehityksen tilaa kuvastaa hyvin, että Valion huipputuotteet Valio Eila®, Valio Oltermanni® ja Valio Viola® lienevät koko kansantalouden määrältään suurimmat kuluttajatuotteet, jotka käyvät kaupaksi myös ulkomailla.)

Valio kehittää myös tuottajien palveluja

Valion ja Valioryhmän osuuskuntien tavoitteena on olla suomalaisen maidontuottajan arvostetuin kumppani. Haluamme tarjota vakaan ja kestävimmin suomalaiselle maidontuotannolle parhaan tilityshinnan ja parhaat asiantuntijapalvelut hankintaosuuskuntiemme tuottajille.

Juuri nyt uudistamme maidonkeräilyn tekniikkaa reaaliaikaista tietoa tuottavaksi, ja samalla aloitamme maidonhankinnan mittavaa tietojärjestelmäuudistusta. Lisäksi olemme panostaneet maito- ja rehuanalyysien palvelujen parantamiseen. Tänä ja ensi vuonna uudistamme myös asiantuntijapalvelut siten, että ne tukevat tuottajia erityisesti maidon laatua, eläinterveyttä, nurmitaloutta ja onnistuneita navettainvestointeja koskevissa asioissa.

Valioryhmän yhtenäisyys ja yhteinen näkemys maitomarkkinan kehittämisestä ovat varmin tae myös suomalaisen maidontuotannon hyvälle tulevaisuudelle.

Valio on tuottajaosuuskuntien omistama ja toimii vain ja ainoastaan niiden etua edistäen. Valio ei päätä maidon vastaanottamisesta kunkin hetken tarpeen mukaisesti tai jaa tiloja jyviin ja akanoihin. Valio keräilee omistajiensa maidon ja jalostaa sen niin kannattavasti kuin pystyy. Ja maksaa kaiken saamansa tuoton tuottajilleen.

Avoimuus maailmalle, uudet tuoteideat ja teknologiat ovat niin Valion kuin Suomen kansataloudenkin tulevaisuuden avain. Uskomme tulevaisuuteen. Maidontuotanto on kasvussa ja investoimme itse vahvasti. Uusia mielenkiintoisia tuoteideoita kehitetään intohimolla ja innolla uusiksi kaupallisiksi tuotteiksi."