4/22/2015

Valion Haapaveden tehdas 50 vuotta: Uusi tuottajamyymälä avautui ja Pohjois-Suomen maitoautot huoltava keskus otettiin käyttöön

Valion Haapaveden tehtaalla vihittiin käyttöön 22.4.2015 Osuuskunta Pohjolan Maidon uusi tuottajamyymälä ja vietettiin Haapaveden tehtaan 50-vuotisjuhlaa yleisölle avoimen tapahtuman merkeissä. Tontille on valmistunut noin 2500 neliömetriä uutta toimisto-, myymälä-,  ja maitoautojen huoltotilaa. Investoinnin arvo on noin 8 miljoonaa euroa.

Pohjolan Maidon tuottajamyymälän vihki käyttöönsä Haapaveden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rantakangas yhdessä Osuuskunta Pohjolan Maidon toimitusjohtajan Marko Puhton kanssa.

”Haapaveden kaupunki oli onnekas siinä, että se valittiin Pohjolan Maidon tuotantolaitoksen sijoituspaikaksi hiukan yli 50 vuotta sitten. Haapavesi sijaitsi ja sijaitsee edelleen keskellä vahvaa maidontuotantoaluetta. Valio ja valiolaiset maidontuottajat työllistävät Haapaveden seudulla lähes 3 000 ihmistä ja hyödyttivät aluetta hankinnoin, veroin, investoinnein ja palkoin yli 150 miljoonalla eurolla viime vuonna”, totesi Antti Rantakangas.

Valion jauhetuotanto- ja projektijohtaja Mikael Svennas muisti puheessaan Haapaveden tehtaan syntyvaiheita:

”Tehtaan maitojauheosasto valmistui vuonna 1965 ja toiminta käynnistyi täydellä teholla. Jo alkuvaiheessa Haapaveden tehtaan tuotteita lähti myös vientiin: täysmaitojauhetta Neuvostoliittoon ja Englantiin.

Sittemmin tehdas alkoi valmistaa emmental- ja edamjuustoja ja voita. Tehtaassa oli myös erikoistuotelinja, jolla valmistettiin mm. Valiojogurtteja, Nami Nami vanukkaita, Suomen vähäkalorisinta, rasvatonta ja sokeritonta Viva jogurttia sekä ensimmäisenä Suomessa ranskankermaa, Creme Fraischea.

Pohjolan Maidon tuotantolaitos hyödynsi 1960-luvun uusinta tietoa ja osaamista, ja sen ajanmukaisuutta ja ammattitaitoa käytiin 70-luvulla ihastelemassa Yhdysvalloista asti. Samalla linjalla Valio jatkaa edelleen: hyödynnetään uusinta tietoa ja osaamista ja kehitetään tuotteita, jotka ovat sekä terveellisiä että hyvänmakuisia.”

Nykyisin Haapaveden tehdas tunnetaan Valio Oltermanni® juuston valmistajana. Tehtaassa tehdään myös korkealaatuisia herajauheita sekä vasikanrehuja.

Uudet tilat myymälälle, henkilöstölle ja autoille

Osuuskunta Pohjolan Maidon ja Valion Haapaveden tehtaan henkilökunta sekä tuottajamyymälä saivat nyt ajanmukaiset tilat. Myös kuluttajille avoinna olevaan myymälään ei tarvitse enää kulkea tehdasalueen kautta, mikä lisää turvallisuutta.

Osuuskunta Pohjolan Maidon toimitusjohtaja Marko Puhto sanoo, että moderni pesu- ja huoltokeskus turvaa maitoautojen toimintaa:

”Keräilyautojen toimintavarmuudesta huolehditaan entistä paremmin autojen liikkuessa yli 20 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä. Haapaveden tehtaalle tuo maitoa noin 30 säiliöautoa vuorokaudessa. Autot pääsevät uudessa hallissa automaattiseen pesuun ennen maidon purkamista tehtaan siiloihin. Korjaushallissa voidaan tehdä kaluston ennakkohuollot ja korjaukset. Haapaveden hallissa huolletaan suurin osa Pohjolan Maidon autoista,  jotka keräilevät maidon valiolaisilta tiloilta pohjoisinta Lappia myöden. Pohjoisin maitotila sijaitsee tällä hetkellä Utsjoella.”

Avajaistapahtuma yleisölle ja juhlatilaisuus henkilöstölle

Valion Haapaveden tehtaan uuden myymälän ja pesukadun avajaisia vietettiin avaamalla yleisölle mahdollisuus tutustua tiloihin.  Yleisölle maistatettiin Valion tuotteita kuten Haapavedellä tehtävää Haapaveden kermajuustoa, sokeroimatonta Valio PROfeel® proteiinirahkaa, Valio Hedelmätarha® appelsiini-mandariini-rypälemehua ja Valio Luomu™ omenatäysmehua.

Henkilöstö juhli tehtaan 50 -vuotista taivalta juhlatilaisuudella uusiin tiloihin tutustuen sekä juhlapäivällisen merkeissä.

Valion Haapaveden tehdas otti vuonna 2014 vastaan noin 250 miljoonaa litraa maitoa, joka kerättiin noin 990 maitotilalta keskimäärin 52 kilometrin säteeltä tehtaasta.

Lisätietoja:

Tehtaanjohtaja Marko Palosaari, puh. 050 384 0177

Osuuskunta Pohjolan Maidon toimitusjohtaja Marko Puhto, puh. 050 384 2676

Jauhetuotanto- ja projektijohtaja Mikael Svennas, puh. 050 384 0326