3/31/2016

Valion juustomestari mukana valitsemassa maailman parhaita juustoja

Maailman parhaat juustot valittiin jälleen maaliskuun alussa Yhdysvaltojen Wisconsinissa World Championship Cheese Contest -kilpailussa. Valion juustomestari Anja Pölönen osallistui kilpailuun yhtenä tuomareista. Myös Valion tuotteet pärjäsivät kilpailussa.

Maailman juustoammattilaiset kokoontuvat vuosittain Wisconsiniin, jossa tuhannet juustot kilpailevat maailman parhaan juuston tittelistä ja eri kilpailusarjojen voitoista. Tänä vuonna kilpailun tuomarit arvioivat yli 2 700 juustoa eri puolilta maailmaa. Valion Anja Pölönen oli mukana tuomaristossa arvioimassa neljää juustoluokkaa: mietoa goudaa, munster brickiä, maustettua havartia ja raastejuustoja.

– Kussakin luokassa juustoja arvioi kaksi tuomaria, joista toinen oli amerikkalainen ja toinen muualta. Tulos syntyi tuomariparin arviointien keskiarvosta. Ulkonäköön, hajuun, makuun ja rakenteeseen keskittyvä arviointi tehtiin ilman keskusteluja ja tulokset kirjattiin suoraan tableteille, Pölönen kertoo.

Anjan lisäksi Valiota edustivat Wisconsinissa juustot, joista Valio Viola® kevyt paprika-chili tuorejuusto nousi kisojen parhaaksi suomalaisjuustoksi. Se jäi pronssimitalista vain 0,05 pistettä ja voitosta 0,20 pistettä. Myös Valion Yhdysvalloissa valmistuttama Finlandia® Cheese emmental-juusto pärjäsi hyvin voittamalla hopeaa kuorettomien emmentalien sarjassa.

Kolmipäiväisten kisojen tunnelma teki Pölöseen suuren vaikutuksen.

– Tapahtumaa leimasi suuri innostus juustoihin ja toimimiseen juustokulttuurin hyväksi. Finaalipäivän arviointi myytiin loppuun, ja tapahtuma näytettiin suorana lähetyksenä televisiossa paikallisen Dairy Queenin juontamana. Samanlaista innostusta toivoisin näkeväni myös Suomessa, Pölönen kehuu.

Lisätietoja kilpailusta