5/25/2015

Valion kuohukermat säilyvät nyt entistä pidempään

Valion kuohukermat on toukokuun alusta asti valmistettu menetelmällä, jolla taataan tuotteelle entistä pidempi säilymisaika.

– Kun kerma säilyy kaupan hyllyssä ja kuluttajan jääkaapissa pidempään, ruokahävikkiä syntyy selkeästi aikaisempaa vähemmän, kategoriapäällikkö Liisa Latva Valiolta perustelee.

Kuohukermojen valmistuksessa käytetään nyt korkeapastörointitekniikkaa, eli kerma pastöroidaan tavanomaista korkeammassa lämpötilassa. Korkeamman lämpötilan vastapainona kuumennus kestää vain lyhyen hetken, mutta korkeamman lämpötilan ansiosta pilaajamikrobit tuhoutuvat tehokkaammin kuin perinteisessä pastöroinnissa ja näin kerma säilyy pidempään.

Luonnosta peräisin olevalla karrageenilla varmistetaan kerman tasainen rakenne

Rasvaisissa tuotteissa, kuten kuohu- ja vispikermoissa, pidemmän säilytyksen aikana rasva pyrkii erottumaan tuotteesta ja nousee lopulta kerrokseksi tuotteen pintaan. Jo noin viikon säilytyksen jälkeen tuotteen pinnalle muodostuva rasvakerros on huomattava. Mitä pidempään kermaa säilytetään, sitä paksummaksi rasvakerros muodostuu ja sitä vaikeampaa rasvaa on enää saada sekoittumaan kermaan. Erityisesti kerman vaahtoutumisen kannalta on kuitenkin tärkeää, että kaikki rasva saadaan pakkauksesta käyttöön. 

– Haluamme tarjota kuluttajille kerman, jonka rakenne on miellyttävä ja käyttöominaisuudet erinomaiset koko säilyvyysajan, Liisa Latva sanoo.

Rasvan erottumisen estämiseksi Valion kuohukermoihin lisätään karrageenia (E407), jota saadaan valtamerissä kasvavista punalevistä. Karrageeni on siis peräisin luonnosta. Elintarvikkeissa karrageenia käytetään yleisesti stabilointi-, sakeuttamis- ja hyytelöimisaineena, ja sitä saa käyttää lähes kaikkiin elintarvikkeisiin, joihin lisäaineita ylipäätään saa käyttää. Karrageeni on EU:ssa täysin turvalliseksi todettu lisäaine.  Karrageenia käytetään esimerkiksi kaakaojuomien, jäätelön, jälkiruokien, kastikkeiden, lihavalmisteiden ja soijapohjaisten juomien valmistuksessa.

– Osa kuohukermaa käyttävistä kuluttajista on antanut meille palautetta ja toivonut jatkossakin saavansa kuohukermaa, jonka valmistuksessa ei ole käytetty karrageenia. Selvitämme parhaillaan, miten voisimme vastata kuluttajien toiveisiin ja lisätä kuohukermavalikoimaamme myös vaihtoehdon ilman karrageenia, Liisa Latva lupaa.