Valion maitoautot siirtyvät mobiiliaikaan

Valion maitoautojen mittajärjestelmä uudistuu reaaliaikaiseksi, mikä mahdollistaa muun muassa entistä nopeamman maidon laaduntarkkailun ja tehokkaamman reittisuunnittelun. Uutta, Valiolle kehitettyä ainutlaatuista tekniikkaa hyödynnetään jo noin 20 maitoautossa, joista tieto kulkee reaaliajassa Valiolle, sen osuuskunnille ja maidontuottajille. Loput autot siirtyvät mobiiliaikaan vuoden loppuun mennessä.

Uusi mobiilitekniikka nopeuttaa tiedonkulkua, raportointia ja poikkeamien hallintaa ja tarjoaa ainekset muun muassa parempaan reittisuunnitteluun. Tiedonsiirto on varmistettu syrjäisilläkin seuduilla varajärjestelmien avulla.

– Saamme jatkossa reaaliaikaisesti tiedon esimerkiksi maitomäärästä, maidon lämpötilasta ja otetuista näytteistä tilakohtaisesti, kun aiemmin tiedot siirtyivät vasta reitin päätyttyä. Tieto siirtyy yhdellä kertaa kaikille sitä tarvitseville. Myös poikkeamatilanteissa tieto liikkuu nyt nopeasti oikeille tahoille, ja poikkeamat voidaan selvittää ja korjata entistä vauhdikkaammin, kehityspäällikkö Petteri Tahvanainen Valiolta kertoo.

Kuljettajalle entistä enemmän aikaa laadunvalvontaan

Mobiilitekniikan myötä maitoauton kuljettaja voi raportoida kaiken sähköisesti, joten paperityö ja soitteleminen vähenevät. Kuljettaja voi esimerkiksi yhdellä kertaa ilmoittaa reitin maidontuottajille, jos maitoauto kulkee aikataulusta myöhässä. Uudistus tehostaa maitoauton pumppaustekniikkaa ja tarkentaa mittalaitteita, jolloin maidonkeräily teknisenä suorituksena muuttuu automaattisemmaksi. Kuljettaja voi keskittyä entistä enemmän maidon laadunvalvontaan ja näytteiden ottoon. Myös meijerissä ja laboratoriossa maitonäytteiden jatkokäsittely helpottuu.

Maidontuottaja saa uuden tekniikan myötä mittatulokset entistä luotettavammin. Tieto maitomäärästä ja mahdollisista poikkeamista siirtyy saman tien sähköisesti maidontuottajalle.

Ainutlaatuinen järjestelmä maailmassa

Mobiilitekniikkaa hyödyntävien maitoautojen kehittäminen on kestänyt kolme vuotta. Valion uusi järjestelmä on maidonkeräilyssä ainutlaatuinen ja uusinta uutta.

– Tutustuimme vaihtoehtoisiin järjestelmiin eri maissa. Metsäkone- ja logistiikka-ala ovat vuosien ajan käyttäneet tarkoitukseemme sopivia laitteita, joten niiden elinkaari on taattu. Emme kuitenkaan löytäneet maailmalta sellaista valmista järjestelmää, joka toimii halutulla tavalla. Siksi rakensimme oman, räätälöidyn järjestelmän, Petteri Tahvanainen sanoo.

Uudistuksessa on ollut mukana useita yhteistyökumppaneita. Parker Hannifin toimittaa laitteet. Tieto on keskittynyt ohjelmistokehitykseen. Mobiiliaikaan siirtyminen edellyttää muutoksia myös maitoautojen säiliöihin ja autojen tekniikkaan, joten Valio on kehittänyt yhdessä säiliö- ja autovalmistajien kanssa standardimalliset maitoautot kaikkialle Suomeen.

Maidonkeräily jatkuu uudistuksen ajan normaalisti. Valioryhmä kerää 85 prosenttia Suomessa tuotetusta maidosta. Se tarkoittaa noin viittä miljoonaa litraa maitoa joka päivä. Maidonkeräilystä huolehtivat yksityiset yrittäjät noin sadalla maitoautolla.
 


Energiatarpeesi