11/28/2016

Valion maitosuolainnovaatiolle Terveystalkoot-palkinto

Aivoliiton, Diabetesliiton ja Sydänliiton yhteinen Yksi elämä -hanke on palkinnut Valion maitosuolainnovaation Terveystalkoot-palkinnolla.

– Me suomalaiset saamme turhan paljon suolaa. Suuri osa tästä tulee piilosuolana elintarvikkeiden kautta. Siksi tällaista innovaatiota tarvitaan, Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa perustelee.

Ainutlaatuinen Valio ValSa® maitosuolainnovaatio mahdollistaa suolan vähentämisen elintarvikkeista ilman, että mausta täytyy tinkiä. Maitosuola koostuu maidon luontaisista mineraaleista: kaliumista, jodista, magnesiumista, kalsiumista sekä natriumista, jota maitosuolassa on lähes 80 % vähemmän kuin tavallisessa ruokasuolassa. Tavallinen ruokasuola on koostumukseltaan lähes kokonaan natriumkloridia. Kun tuotteiden valmistuksessa osa tavallisesta ruokasuolasta korvataan maitosuolalla, tuotteisiin saadaan suolaista makua merkittävästi vähemmällä natriumin määrällä.

Suositus on, että suolaa pitäisi saada enintään viisi grammaa päivässä. Se vastaa yhtä teelusikallista. Keskivertosuomalainen saa kuitenkin selvästi enemmän: nainen 6,5 grammaa ja mies peräti 9 grammaa joka päivä.

– Tämä myös näkyy. Joka toisella yli kolmekymppisellä suomalaisella on kohonnut verenpaine. Suola on tässä ykköstekijä, Pusa jatkaa.

Valio on tuonut kauppoihin Valio Polar® 15 juuston ja kaksi Valio Oivariini® levitettä, joiden valmistuksessa osa ruokasuolasta on korvattu maitosuolalla ja näin tuotteissa on merkittävästi vähemmän suolaa kuin tavanomaisissa rasvaseoksissa ja juustoissa – mausta tinkimättä. Fazer hyödyntää maitosuolaa vähempisuolaisten Oululainen Reilu Futissämpyöiden valmistuksessa. Valio aikoo lanseerata lisää vähempisuolaisia tuotteita ensi vuonna.

Tutustu maitosuolaan tarkemmin osoitteessa www.valio.fi/valsa.