8/19/2015

Valion Seinäjoen tehdas 50 vuotta

Valion Seinäjoen tehdas juhli 50 vuoden tuotannollista taivaltaan 19.8.2015 pienimuotoisesti henkilöstön kesken ja vihkimällä käyttöön tehtaan tuoreimman investoinnin, uuden pesukeskuksen. Seinäjoen tehdas on tuotteistoltaan Valion monipuolisimpia tuotantolaitoksia ja suurin maidonjalostusmäärältään. Seinäjoen tehdas vastaanotti lähes 490 miljoonaa litraa maitoa vuonna 2014 noin 1 150 eteläpohjalaiselta maitotilayrittäjältä.

Seinäjoella valmistetaan kaikki Valio voit, Valio KevytLevi® ja Valio Oivariini® tuotteet, Valio rahkat ja raejuustot sekä Valio Gefilus® ja Hevi® shot tehojuomat. Tehdas on Valion maitojauheiden ensisijainen valmistuspaikka. Lisäksi Seinäjoella tutkitaan jokaisen valiolaisen lehmän maidon koostumus ja laatu.

Jo 50 vuotta sitten silloinen Maitojalosteen nimellä tunnettu tehdas perustettiin valiolaiseksi voitehtaaksi. Toiminta käynnistyi 31.1.1965 maitojauheen kuivaamisella. Voikirnut pyörähtivät käyntiin 25.2.1965. Tehdas vihittiin käyttöön 17.6.1965.

Vuosien varrella Seinäjoella on valmistettu monenlaisia tuotteita: pakattua maitoa, viiliä, piimiä ja jogurtteja sekä mehuja. Maidon pakkaus lopetettiin 1990-luvun alkupuolella. Rahkojen ja raejuustojen valmistuksen Valio keskitti Seinäjoelle 2000-luvun alussa.

Raejuusto Suomessa myös 50 vuotta

Vuonna 1965 Suomessa aloitettiin ”cottage cheesen” valmistus Valion silloisen pääjohtajan Pellervo Saarisen aloitteesta. Saarinen kutsui professorin Yhdysvalloista michiganilaisesta yliopistosta opastamaan cottage cheesen valmistusta. Tuotteen suomalaiseksi nimeksi vakiintui raejuusto.

Raejuuston valmistus aloitettiin Valion Turun meijerissä. Valion raejuustotuotanto keskitettiin vuonna 2003 Seinäjoen tehtaalle.

Seinäjoelle on investoitu reilut 100 miljoonaa euroa viimeisen 10 vuoden aikana

Voinvalmistuksen kehitysloikka tapahtui 1980 -luvun alussa, kun uusi voitehdas rakennettiin. Euroopan suurin voitehdas oli kapasiteetiltaan ainutlaatuinen: Kolme tykkiä seisoi ripirinnan. Alkutaipaleen valmistusmäärät olivat noin 7 miljoonaa kiloa vuodessa, mutta tuotanto kasvoi samojen seinien sisällä 2000 luvun alkuun mennessä jopa 64 miljoonaan kiloon.

Voitehdas rakennettiin kolmannen kerran 2010. Tällöin ratkaisuissa huomioitiin nykypäivän vaatimukset ja riittävä kapasiteetti. Vuonna 2014 Seinäjoella valmistettiin 57 miljoonaa kiloa Valio voita.

Viimeisen 10 vuoden aikana Valio on investoinut Seinäjoelle mm. uudistetun voitehtaan, energiatehokkuutta huimasti parantavan Euroopan mittavimman lämpöpumppujärjestelmän ja uuden rahkan valmistuslinjan, yhteensä reilut 100 miljoonaa euroa.

- Seinäjoen tuotantolaitoksen sekä valiolaisten osuuskuntien Maitosuomen, Evijärven ja Härmän merkitys on ollut ja on edelleen huomattava. Seinäjoki jalostaa maailman parasta maitoa sekä suomalaisten kuluttajien rakastamiksi tuotteiksi että kansainvälisesti kysytyksi laatuvoiksi ja maitojauheeksi, jota käytetään mm. lastenruokien raaka-aineena. Hyvällä todennäköisyydellä Pariisissa nautittu croissant on valmistettu Valion voilla. Valion vienti kattaa 30 % Suomen elintarvikeviennistä ja 97 % maitotuotteiden viennistä, ja siinä Seinäjoen tehtaalla on iso rooli. Valion vientiosaaminen turvaa maidontuotannon määrän omavaraisuuden Suomessa ja tukee Suomen kauppatasetta, muistutti Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme juhlapuheessaan.

Tehtaanjohtaja Timo Panula kiitti omistajien kykyä katsoa tulevaisuuteen investointipäätöksiä tehdessään ja henkilökunnan ammattitaitoa:

- Vaikka tällä hetkellä Venäjän markkinoita korvataan pääasiassa teollisuusvoin myynnillä, niin jossain vaiheessa koittaa myös kasvun aika. Seinäjoen henkilöstön rautainen ammattitaito takaa valiolaisen laadun tason kaikkina aikoina. On varmistettava iskukyky, kun sitä tarvitaan. Esimerkkinä tästä on uusi vesiputki, jolla varmistetaan tehtaan vedensaanti ja kasvu tulevaisuudessa.

Valio ja maitotilayrittäjät työllistävät Etelä-Pohjanmaalla yli 4000 ihmistä

Valio ja Valion omistajayrittäjien tilat työllistävät Etelä-Pohjanmaalla yli 4 000 henkilöä. Valioryhmän toiminta tuloutti maakuntaan noin 180 miljoonaa euroa vuonna 2014.

- Jokainen Valion tuotteesta maksettu sentti kiertyy oman maamme hyvinvoinniksi työllisyytenä ja toimeentulona. Valion koko tuotto maksetaan omistajayrittäjillemme, maitotilallisille, jotka puolestaan työllistävät ja ostavat palveluja omassa maakunnassaan, toimitusjohtaja Hurme muistutti.