3/25/2014

Valion Seinäjoen tehtaan rahkakapasiteetti kaksinkertaistui – rahka ei lopu kesken pääsiäisenä

Valion Seinäjoen tehtaalla on otettu maaliskuussa 2014 käyttöön uusi rahkanvalmistuslinja, joka kaksinkertaistaa Valion rahkojen ja maustettujen rahkojen tuotannon. Helmikuussa otettiin käyttöön uusi erikoisvoin valmistuslinja. Kokonaisinvestoinnin arvo kohoaa noin 18 miljoonaan euroon. Lisääntyneen tuotannon myötä Seinäjoelle on palkattu parikymmentä uutta työntekijää.

Seinäjoen tehdas valmistaa kaikki Valio rahkat, Valio raejuustot, Valio Gefilus® tehojuomat, Valio HeVi® shotit, Valio voin, Valio Oivariini® ja Valio KevytLevi® levitteet sekä teollisuusvoita ja maitojauheita.

Tehtaan tuotanto oli vuonna 2013 noin 107 miljoonaa kiloa. Tehdas vastaanotti noin 385 miljoonaa litraa maitoa, joka kerättiin keskimäärin 64 kilometrin säteeltä. Tehtaan kokonaisvastaanotto oli 461 miljoonaa litraa. Valion maitoketju työllistää Etelä-Pohjanmaalla yli 3 500 ihmistä ja toiminta tuloutti alueelle noin 150 miljoonaa euroa viime vuonna.

- Investointi mahdollistaa rahkatuotteiden volyymin turvaamisen Suomessa sekä luo pohjaa tuotteiston kasvuun lähimarkkinoillamme Ruotsissa ja Venäjällä. Tänä pääsiäisenä rahka ei pääse loppumaan kaupoista, vakuuttaa Valion Seinäjoen tehtaanjohtaja Timo Panula.

Vuoden 2013 pääsiäisen huippumenekin aikana rahkatuotteita uhkasi tuotepula. Sesongin lisäksi kysyntää kasvatti proteiinituotteiden räjähdysmäisesti kasvanut suosio. Proteiinitrendi jatkuu edelleen vahvana.

- Rahkat ovat olleet vähittäiskaupassa nopeimmin kasvava kategoria viimeisten vuosien aikana. Kapasiteettirajoitteet ovat estäneet Valiota vastaamasta täydellä teholla kasvavan markkinan ja kiristyneen kilpailun haasteeseen. Uusi rahkalinja mahdollistaa kasvavan kategorian kehittämisen ja uusien kuluttajia kiinnostavien tuotteiden tuomisen markkinoille, kertoo Välipalat ja ruoanvalmistus -tulosyksikön johtaja Pekka Tola Valiosta.

Myös maustevoiden valmistusta vanhan voitehtaan tiloihin

Rahkakapasiteettia saatiin lisättyä nopeasti, koska tyhjää tilaa oli Seinäjoen tehtaassa valmiina. Niin sanotun vanhan voitehtaan tuotantotilat olivat tyhjentyneet uuden entistä tehokkaamman voitehtaan valmistuttua sen viereen vuonna 2010.

Vanhan voitehtaan saneeratuissa tiloissa on aloitettu myös maustettujen voiden valmistus. Valkosipuli-tillillä ja suklaalla maustettuja voituotteita viedään tällä hetkellä Venäjän markkinoille.

- Vain aidoista ja luonnollisista raaka-aineista valmistetut Valio maustetut voit tuovat helposti hyvää makua ruokiin, leivontaan ja leivän päälle, kertoo Valkoiset juustot, voi ja levitteet -tulosyksikön johtaja Elli Siltala Valiosta.