8/28/2014

Venäjän viranomainen vaatii Valion tehtailta uudenlaista sertifiointia

Valion laktoosittomia tuoretuotteita Venäjälle kuljettaneet neljä rekkaa pysäytettiin Venäjän rajalle keskiviikkona 27.8.2014. Syynä oli Venäjän rajaeläinlääkäriviranomaisen näkemys, että päästäkseen maahan Valion laktoosittomia tuotteita valmistavien tehtaiden tulee olla sertifioitu laktoosittomien tuotteiden valmistajiksi. Samoja tuotteita on aiemmin viety ongelmitta Venäjälle ilman tehtaiden sertifiointivaatimusta.

Valion tehtailla ei ole erillistä sertifiointia laktoosittomien tuotteiden valmistukselle, koska sellaista ei ole aikaisemmin vaadittu. Muut Venäjän viranomaisvaatimukset Valion tuotantolaitokset täyttävät.

Julkisuudessa esitetty tieto, että rekkojen kuormissa olisi ollut jotain epäsopivaa, ei pidä paikkaansa. Rekat kuljettivat Valion laktoosittomia tuoretuotteita, muun muassa laktoositonta Eila® maitojuomaa, laktoosittomia jogurtteja, laktoosittomia rahkoja, laktoositonta raejuustoa ja laktoositonta smetanaa.

Vaalimaan rajanylityspaikalla rekat pääsivät normaalisti Suomen ja Venäjän tullin läpi tiistaina 26.8.2014. Venäjän rajaeläinlääkäriviranomainen ei päästänyt rekkoja eteenpäin ja esitti palautusvaatimuksen 27.8.2014. Tämänhetkisen tiedon mukaan rekat seisovat rajalla, kunnes tarvittava viranomaiskäsittely on tehty niiden saamiseksi takaisin Suomeen.