Siirry sisältöön

3.10.2018

Viini paranee vanhetessaan – entäpä juusto? Uudet trendit kehittävät suomalaista juustokulttuuria

Valiojuustot

Suomessa elää vahva juustokulttuuri ja kotimaiset juustot ovat maailmallakin palkittuja. Suomalaiset kuluttavat juustoa runsaasti ja ovat viime vuosina innostuneet tutustumaan juustotyyppien kirjoon syvemmin. Tänä syksynä huomion keskipisteeseen nousee erityisesti juuston kypsytysajan vaikutus juuston makuun.

Suomalainen syö juustoa keskimäärin 27 kiloa vuodessa. Kiinnostusta herättävät nykyään tutun ja perinteisen edamjuuston lisäksi myös muut juustotyypit: kypsytettyjä cheddareita ja goudaa myydään enemmän kuin koskaan aiemmin. Suomalaisten makunystyrät ovatkin heränneet kokeilemaan erikoisempia juustoja.

– Tuttujen ja turvallisten juustolajien rinnalle on viime vuosina noussut Suomessa merkittävä joukko vaihtoehtoja. Se on ollut omiaan herättämään kuluttajat uusiin juustokokeiluihin. On ollut ilo huomata, että suomalaiset ovat yhä innokkaampia tutustumaan erilaisiin makuihin. Tähän kysyntään vastataksemme olemme panostaneet Valion juustoloissa vahvasti herkuttelujuustojen valikoimaan, kertoo juustojen kategoriapäällikkö Harri Rantala.

Valio edistää suomalaista juustokulttuuria tuomalla uusia tuotteita markkinoille ja kehittämällä uudenlaisia juustonvalmistustapoja. Tästä esimerkkinä muun muassa Valio Luomu™ kermajuusto on saanut tänä syksynä rinnalleen pidempään kypsytetyn variantin.
 

Suomalaisella juustonvalmistustaidolla on pitkät perinteet

Suomi on vahva juustomaa perinteisinä juustonvalmistajina tunnettujen maiden rinnalla, ja suomalaiset juustot kiinnostavat myös kansainvälisesti: Valio vie laadukkaita juustoja useisiin Euroopan maihin sekä esimerkiksi Japaniin ja Pohjois-Amerikkaan, missä Valion juustot löytyvät delimyymälöiden juustotiskeiltä.

Suomalaisen juuston vahvuus pohjautuu korkealaatuiseen ja puhtaaseen, lähellä tuotettuun maitoon sekä perinteiseen juustonvalmistustaitoon, joka kumpuaa yli sadan vuoden takaa.

– Valion kypsytettyjen juustojen ainesosalista on lyhyt: maito, hapate ja suola. Näiden lisäksi juustonvalmistuksessa tarvitaan juoksetetta. Valio ei käytä säilöntäaineita juustonvalmistuksessa, Valion johtava teknologia-asiantuntija Matti Kärki valaisee ja paljastaa samalla syyn, miksi juustot vastaavat myös luonnollisuutta arvostavien kuluttajien tarpeisiin.

Yksinkertaiset raaka-aineet ovat ruokamaailman trendi, joka puolestaan asettaa vaatimuksia raaka-aineiden korkealle laadulle. Juustojen valmistuksessa käytettävä raakamaito vaikuttaa niin juuston makuun kuin laatuunkin.

Valion maito on maailman puhtaimpien joukossa, eikä siinä ole lääkejäämiä. Suomessa lehmille ei anneta antibiootteja ilman eläinlääkärin määräystä, ja maidon laatu testataan monta kertaa niin tilalla, maitoautolla kuin meijerillä. Raaka-aineiden puhtaus ja turvallisuus on yksi Valion vientivalteista myös maailmalla.

Juustojen kypsyyserojen vertailu on nouseva trendi

Kaikki tietävät, että viini paranee vanhetessaan – se on tuttu esimerkki iän ja maun välisestä yhteydestä. Sama pätee juustoihin.

Kypsytysasteen vaihdellessa sama juusto voi saada monenlaisia makuvivahteita.

– Juuston kypsytys on tarkkaa puuhaa. Kun valmistamme kaikkein hienoimpia, pitkään kypsytettyjä juustoja, ei pelkkä juuston vanhentaminen riitä, vaan juuston kypsyttäminen on aktiivista, joskin hidasta toimintaa, Matti Kärki kuvailee.

Juustojen kypsytyksessä hapatteilla on keskeinen rooli. Kypsytyksessä käytetään primääri- ja sekundäärihapatteita, jotka antavat eri juustoille niille tyypilliset kolot, vaikuttavat juustojen makuun ja syventävät niiden aromeja kypsytyksen aikana. Tämä kuitenkin vaatii, että hapatteille annetaan juuri oikeanlaiset olosuhteet.

– Se, miten erilaisten pitkään kypsytettyjen juustojen kypsyttäminen tarkalleen tapahtuu, on tietysti tarkoin varjeltu salaisuus, Matti Kärki myhäilee.

Kypsytysaika vaikuttaa ennen kaikkea juuston makuun. Helppo muistisääntö on, että mitä pidempi kypsytysaika, sitä voimakkaampi juusto.

Kypsyyserojen tutkimiseksi voikin tänä syksynä koota juustolautasen eri kypsyysasteen juustoista. Esimerkiksi Valion emmentaljuustojen eri kypsytysasteiden erot on helppo maistaa. Valio Emmental sinileima on kypsynyt kolme kuukautta, Valio Emmental punaleima kuusi ja Valio Mustaleima™ emmental yhdeksän kuukautta. Maistelu kannattaa aloittaa miedoimmasta juustosta edeten voimakkaampiin eli nuoremmista pidempään kypsytettyihin juustoihin.

Kuvakori Valion herkuttelujuustoista>

Menu laajempaan Valion herkuttelujuustojen kypsytysasteiden maisteluun:

1. Goudajuustot
Valio Salaneuvos®
Kypsytysaika väh. 3kk
Maukas & vivahteikas
 

Valio Salaneuvos® Vanhempi
Kypsytysaika väh. 9 kk
Aromikas & kiteinen
 

2. Luomu kermajuustot
Valio Luomu™ kermajuusto
Kypsytysaika n. 3 kk
Lempeän kermainen & hedelmäinen

Valio Luomu™ kermajuusto pitkään kypsytetty
Kypsytysaika väh. 6 kk
Intensiivinen, kermainen & hedelmäinen

Valio Juhla® cheddar
Kypsytysaika väh. 6 kk
Mureneva & hedelmäinen

Valio Hienoin Juhla® cheddar
Kypsytysaika väh. 16 kk
Intensiivinen & mureneva

4. Välijuusto: ainutlaatuinen, kiteinen gouda. Lempinimeltään ”gourmesan”
Valio Keisarinna®
Kypsytysaika väh. 7kk 
Kiteinen & karamellinen, kristallinen

5. Emmentaljuustot
Valio Emmental sinileima
Kypsytysaika väh. 3 kk
Aromikas & pähkinäinen

Valio Emmental punaleima
Kypsytysaika väh. 6 kk
Voimakas & pähkinäinen

Valio Mustaleima™ emmental
Kypsytysaika väh. 9 kk
Vahva & rikas, itkevä emmental
 

Valion pitkään kypsytetyt herkuttelujuustot >>
Lisää tietoa emmentalin kypsytyksestä ja Valion juustonvalmistuksen historiasta >>
 

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Search