Valio Äänekosken tehtaan juustomestarin tarina televisiossa

Suomalaisen Työn Liitto täyttää 100 vuotta 2012, ja liitto edistää juhlavuotenaan monin tavoin työn arvostusta, innovointia ja yrittäjyyttä. MTV3-kanavalla on käynnistynyt ohjelmasarja, joka esittelee 40 suomalaisen tarinaa ihmisistä ja työstä. Yksi mielenkiintoisimmista ohjelmista on lauantaina 10. maaliskuuta 2012 esitettävä juustomestari Matti Virran tarina. 

Vuonna 1978 Valion Äänekosken tehtaalle juustomestariksi tullut Matti Virta aloitti uransa emmentalin valmistuksesta. Sittemmin Matti Virta on vastannut Valio AURA® juuston haasteellisesta valmistuksesta ja hyvästä laadusta jo yli 30 vuoden ajan tinkimättömällä ammattitaidollaan ja omistautumisellaan juustonvalmistuksen saloihin.

Kiitokseksi mittavasta urastaan suomalaisten rakastaman Valio AURA® sinihomejuuston valmistuksessa Matti Virta sai Juustoseura ry:n Kultaisen Juustohöylä -palkinnon vuonna 2011.


Mestari ja kisälli

Vuonna 2008 kesätöihin juuston keittäjäksi tullut juustomestari Jarmo Kelloniemi on puolestaan tehnyt jo yliopiston lopputyönsäkin juuston valmistuksesta. Molemmat, mestari Matti Virta ja kisälli Jarmo Kelloniemi sanovat, että juustoa valmistetaan tunteella ja teknologialla. Juuston tekemisessä on heidän mukaansa kolmannes taitoa, kolmannes tietoa ja kolmannes taikuutta.

Juuston laatu perustuu alueen maidontuottajien korkealuokkaiseen maitoon, joka kerätään keskimäärin 26 kilometrin etäisyydeltä 93 tilalta Valion Äänekosken juustotehtaalle.

Jo 75 vuotta Valio AURA® on ollut suomalaisten suosikkihomejuusto

Suomessa yritettiin valmistaa sinihomejuustoa jo 1920-luvulla. Tanskalainen juustomestari Maurits Rasmussen tuli Valion Turun konttorin palvelukseen vuonna 1933, ja Liedon Osuusmeijerissä alettiin valmistaa sinihomejuustoa. Vuodesta 1935 lähtien Valion sinihomejuusto on kantanut nimeä AURA. Sen valmistus siirtyi Valion Äänekosken tehtaalle vuonna 1968.

Valio AURA® sinihomejuusto on Suomen suosituin sinihomejuusto. Sen myynti on kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa, ja nyt tätä voimakasta herkkua nautitaan noin 1,8 miljoonaa kiloa vuodessa.

Lisätiedot: Valio Oy, Brand Manager Annamari Lammi, 050-384 2629, annamari.lammi@valio.fi 

Mielenkiintoinen tarina vie sinut suosikkijuuston alkujuurille ja valmistuksen saloihin alla olevan linkin kautta. 
Tutustu Valio AURA® sinihomejuuston tarinaan »
Kultainen Juustohöylä –palkinto Matti Virralle 28.10.2011»

 


Energiatarpeesi