Valio lahjoittaa nobelisti A.I. Virtasen arkiston Kansallisarkistolle

Valio Oy ja Ravitsemuksen Tutkimussäätiö lahjoittavat hallussaan olevan professori, akateemikko Artturi I. Virtasen arkiston Kansallisarkistolle. Arkisto sisältää noin 70 hyllymetriä A.I. Virtasen julkaisuja ja kirjeenvaihtoa. Tieteellisen materiaalin lisäksi arkistossa on hänen julkisia puheitaan ja kirjoituksiaan kansanravitsemuksesta poliittisiin kannanottoihin, samoin kuin Biokemiallisen Tutkimuslaitoksen ja Kemiantutkimus-Säätiön asiakirjoja.

Arkiston järjestäminen ja luettelointi kestää arviolta puoli vuotta, jonka jälkeen arkisto on tutkijoiden käytettävissä.

"Valio haluaa vaalia nobelisti A.I .Virtasen arkiston tieteellistä ja historiallista perintöä. Tieteen arvoihin kuuluu läpinäkyvyys, tiedon kirjaaminen sekä avoimuus. Kunnioitamme nobelistimme arvoja avaamalla arkiston julkiseen käyttöön sekä nyky- että jälkipolville", toteaa professori Tiina Mattila-Sandholm Valiosta.

A.I. Virtanen on edelleen ainoa tieteen Nobel-palkinnon saanut suomalainen. Hänelle myönnettiin Nobelin kemianpalkinto vuonna 1945 keksinnöistään, jotka oleellisesti paransivat voin ja rehun säilyvyyttä (AIV-voisuola ja AIV-rehu). Keksinnöillä oli huomattava kansantaloudellinen merkitys.

A.I. Virtanen johti Valion laboratoriota ja perustamaansa Kemiantutkimus-Säätiötä lähes 50 vuotta. Hänen johtamansa laitokset edustivat tieteen ehdotonta huippua ja olivat nostamassa Suomea tieteen maailmankartalle.

A.I. Virtanen vastaanotti uransa aikana lukuisia kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja ja oli kysytty puhuja ulkomailla. Hänen labroratoriossaan vieraili ulkomaisia tutkijoita sankoin joukoin oppia saamassa. Virtasen kirjeenvaihto koti- ja ulkomaisten tutkijoiden kanssa oli laajaa.


Lisätietoja:

vastaava tutkija Anu Turpeinen, Valio Oy, puh. 010 381 3031.


Energiatarpeesi