Valio Laktoositon™ - suomalainen huippuinnovaatio - täyttää 10 vuotta

Heikko laktoosin eli maitosokerin sietokyky sai taannoin monet varomaan tuoremaitotuotteita tai jopa poistamaan ne kokonaan ruokavaliostaan. Valio oli tuonut markkinoille vähälaktoosisia tuotteita (HYLA®), mutta varsinkin maitoa moni karttoi sen makeahkon maun vuoksi. Kunnes 10 vuotta sitten Valio toi ensimmäisenä maailmassa markkinoille huippuinnovaation,  joka on saanut enemmän kiitosta kuluttajilta kuin yksikään sitä ennen: raikkaalta maidolta maistuvan täysin laktoosittoman maitojuoman!
 

Suomen talous tarvitsee huippuinnovaatioita menestyäkseen. Yksi sellainen on laktoosin täydellinen poisto maidosta Valion kehittämällä palkitulla ja patentoidulla menetelmällä siten, että maidon runsaat ravintoaineet ja raikas maku säilyvät koskemattomina. Laktoosittomat tuotteet toivat vuonna 2010 jo noin 8 % Valio-konsernin liikevaihdosta.

- Valio toi 10 vuotta sitten ensimmäisenä maailmassa markkinoille maidon, joka maistuu raikkaalta ja sopii myös niille, jotka saavat suolistovaivoja pienistäkin laktoosimääristä. Hyvänmakuiset ja täysin laktoosittomat tuotteet ovat olleet Valiolle iso menestystekijä kilpailussa sekä Suomessa että kansainvälisillä markkinoilla, kertoo TkT Matti Harju, joka on laktoosin erotuksen menetelmäpatentin keksijä ja menetelmän kehittäjä sekä Valion teknologiajohtaja.

- Valio Laktoositon™ tuoteperhe on kasvanut huikeasti vuosittain – varsinkin Suomessa ja Ruotsissa. Kasvuvauhti on Suomessa nyt kymmenen prosenttia ja Ruotsissa peräti 20 %. Koko tuoteperheen liikevaihto nousee yhteensä yli 130 miljoonan euron, laskee Valion Maidot ja piimät -tulosyksikön johtaja Markku Taskinen.

Valion valikoimissa on noin 100 laktoositonta, maitopohjaista vähittäiskauppa- ja teollisuustuotetta. Osa tuotteista on luontaisesti laktoosittomia, kuten kypsytetyt juustot, osasta laktoosi on poistettu. Noin 30 tuotetta muodostaa Valio Laktoositon™ tuoteperheen. Laktoositon™ perheen lippulaivaa, Valio Laktoositon™ maitojuomaa, on myynnissä rasvattomana, kevyenä ja normaalirasvaisena useissa eri pakkauskoissa puolen litran tölkistä 1,5 litran perhepakkaukseen sekä myös luomuna:  Valio Laktoositon™ Luomu™ kevytmaitojuoma tuli markkinoille vuonna 2010. Tuoteperheen uusin tulokas on syyskuussa kauppoihin tullut Valio Laktoositon™ 3 % maitojuoma.

Palkittu vientituote

Valion kehittämä laktoosinpoistoteknologia on saanut sekä kultaisen European Food Tech -palkinnon vuonna 2006, Suomalaisen insinöörityöpalkinnon vuonna 2008 että Edelcrantz-palkinnon vuonna 2010.

Valmistusteknologia on lisensioitu Valio Zero Lactose™  nimellä neljään maahan: Norjaan, Sveitsiin, Espanjaan ja Etelä-Koreaan. Lisäksi Valio vie itse valmistamiaan Zero Lactose™ tuotteita Belgiaan, Ranskaan, Baltian maihin ja Venäjälle.

Ruotsiin Valio vie laktoosittomia tuoremaitotuotteita Valio Laktosfri® tuotemerkillä. Ruotsissa laktoositon tuoteperhe on Valion toinen menestyksen kulmakivi Valio Vanilj™ herkuttelujogurttien ohella.

Valio Laktoositon™ kevytmaitojuoman valmistuksessa osa maidon laktoosista eli maitosokerista poistetaan fysikaalisesti ja loput hajotetaan entsymaattisesti kuten perinteisissä vähälaktoosisissa maitovalmisteissa. Laktoosi-intolerantteja on Suomessa arvioitu olevan 17 % ja Ruotsissa 6 % väestöstä.

Lisätietoja: tuoteryhmäpäällikkö Jani Pasanen, Valio Oy, puh. 010 381 2442.

 


Energiatarpeesi