Valio Oltermanni® juuston tuotantoon noin 15 miljoonan euron investointi

Suomen suosituin juustobrändi Valio Oltermanni ® valmistetaan Haapavedellä. Valion Haapaveden tehtaan kapasiteettia lisätään noin viidellä miljoonalla kilolla vuodessa juuston suuren menekin takia. Valio Oltermanni® juuston myynti kasvaa erityisesti Venäjällä. Investoinnin kokonaisarvo kohoaa noin 14 miljoonaan euroon  Haapavedellä ja lisäksi Lappeenrannan terminaalissa lisätään juuston kypsytystilaa noin miljoonan euron rakennusinvestoinnilla. Valion hallitus päätti investoinnista 13.6.2011.

Haapaveden tehtaalla uudistetaan Oltermanni® juuston valmistuslinjaa sekä  rakennetaan uusi maidon vastaanottokaista. Uutta tilaa rakennetaan yhteensä 1200 neliömetriä. Rakennustyöt alkavat välittömästi ja uusi kapasiteetti otetaan käyttöön keväällä 2012.

-  Juustonvalmistuksen kapasiteetti kasvaa uuden tehokkaamman juuston muottauslaitteen  ja uuden juustojen suolaamon myötä. Yli puolet tuotannosta menee vientiin, kertoo tehtaanjohtaja Timo Panula.

Venäjä haluaa Oltermanni® juustoa

Valio vie Venäjälle yli puolet Oltermanni juuston tuotannosta. Pääosa Venäjälle vietävästä juustosta normaalirasvaista, mutta myös kevyt juustoilla on kysyntää.

- Haapaveden investoinnin valmistuminen osuu erittäin hyvin yhteen stabiilin kysynnän kasvun kanssa Venäjällä ja IVY-maissa. Erityisesti syksyllä ja alkutalvesta Oltermanni juustosta on ollut merkittävää pulaa. Brändin edelleen kehittämiseksi ja sen lojaalien kuluttajien palvelemiseksi on ensiarvoisen tärkeää, että Oltermanni juustoa on saatavilla kysyntää vastaavia määriä läpi koko vuoden. Juustomarkkinan koko tulee kasvamaan koko Venäjän ja IVY-markkinoiden alueella vielä 2-3 -kertaiseksi ennen kuin voidaan puhua markkinan kyllästymisestä; kysyntäpohja on siis vankka, toteaa Valio Venäjän toimitusjohtaja Mika Koskinen.

Jäteveden hallintaa parannetaan

Haapaveden tehtaan tontilla rakennetaan parhaillaan myös uutta jätevesien tasausallasta, jonka avulla parannetaan jäteveden virtaaman hallintaa. Tasausaltaan ja pumppaamon uusiminen maksaa noin kolme miljoonaa euroa, ja työn arvioidaan valmistuvan vuosien 2011 ja 2012 vaihteessa.

Valioryhmä ja Haapaveden tehdas tuovat työtä ja toimeentuloa Pohjois-Pohjanmaalle

Haapaveden tehtaalla käytettävä maito kerätään keskimäärin 40 kilometrin säteellä tehtaasta. Maitoa tehtaan käyttöön tuottaa noin 1100 maitotilaa. Tehdas ja tuottajat työllistivät arviolta 3000 henkilöä tuotannossa, tiloilla ja liitännäiselinkeinoissa ja tulouttivat alueelle noin 130 miljoonaa euroa vuonna 2010. Maito on maatalouden suurin tulonlähde maakunnassa.

- Haapaveden tehtaan käyttämä maitomäärä kasvaa noin 50 miljoonalla litralla, jolloin kokonaisvastaanotto on 300 miljoonaa litraa vuodessa. Maidontuotannolla on hyvät edellytykset kehittyä Pohjois-Pohjanmaalla edelleen. Valion Haapaveden, Oulun ja Toholammin tehtaiden tuoretuotteet ja juustot ovat aidosti pohjoispohjalaisten lähiruokaa, korostaa Valion omistajaosuuskunnan, Osuuskunta Pohjolan Maidon toimitusjohtaja Markku Hukkanen.

Lisätietoja:
Juustot-tulosyksikön johtaja Karl-Magnus Lindfors, Valio Oy, puh. 0503841026 ja Haapaveden tehtaanjohtaja Timo Panula, puh. 0503840746.


Energiatarpeesi