Valio on edelläkävijä heran arvokkaiden ainesosien elintarvikekäytössä

13.01.2011

Valio Oy tunnetaan monien meijeriteollisuuden innovaatioiden ja teknologioiden kehittäjänä ja käyttäjänä. Yksi esimerkki on juustonvalmistuksessa syntyvän heran jalostaminen elintarvikekäyttöön.

Valio jalostaa yli 80 % herasta demineralisoiduiksi herajauheiksi, joita käytetään elintarvikkeiden valmistukseen.

Luku on kansainvälisesti huippuluokkaa, sillä joulukuussa 2010 Euroopan heranjalostajien yhdistys (EWPA) arvioi vain kolmanneksen syntyvästä herasta käytetettävän elintarvikkeiden raaka-aineena, toinen kolmannes rehuherajauheena ja loput nestemäisenä rehuherana.

Vuosituhannen alkupuolella pidetty kansainvälinen herakonferenssi (IWC) asetti tavoitteeksi, että puolet syntyvästä herasta jalostetaan elintarvikekäyttöön vuoteen 2010 mennessä. Valio ylitti tavoitteen jo tuolloin.

Eläinten rehuksi Valion juustontuotannossa syntyvästä herasta päätyy 10 %, muun muassa vasikan Startti-juottorehun valmistukseen. Loput 10 % on demineralisointiprosessissa herasta poistettavia ainesosia mm. kivennäisiä sekä vähän proteiineja ja laktoosia.

Kolmanneksi suurin

Valio on maailman kolmanneksi suurin demineralisoitujen herajauheiden valmistaja. "Valio Demi™ jauheesta yli 90 % myydään ulkomaille, Euroopan unioniin, Venäjälle ja Aasiaan. Yksittäisistä vientikohteista suurin on Kiina", kertoo tuotteiden myynnistä vastaava kaupallinen johtaja Veli-Matti Riitamaa.

Pääosa Valio Demi™ jauheista käytetään äidinmaidonkorvikkeiden raaka-aineena ja suklaan valmistukseen. Käyttökohteista johtuen demineralisoidulla herajauheella on erittäin tiukat laatuvaatimukset, jotka edellyttävät ensiluokkaista raakamaitoa sekä tarkasti hallittua tuotantoprosessia.


Valio siirtyy heran jatkojalostuksessa uuteen vaiheeseen, kun Lapinlahden tehtaalle 2009 valmistuneen uuden heran suolanpoistolinjan jatkoksi valmistuu 2013 uusi jauhetehdas. Uusi tehdas pystyy nykyistä paremmin valmistamaan lastenruokateollisuuden raaka-aineeksi tarkoitettuja vähämineraalisia erikoisherajauheita.

Suodattamalla vähäsuolaista

Heraa syntyy juustonvalmistuksessa saostettaessa maito juoksete-entsyymillä. Maidon proteiineista kaseiinit, suurin osa kalsiumista ja rasva saostuvat juustoon. Jäljelle jäävä nestemäinen hera sisältää heraproteiineja, laktoosia ja kivennäisiä.

Demineralisoinnissa poistetaan kivennäisiä suodatustekniikalla, jolloin saadaan vähäsuolaista, demineralisoitua heraa.

Heraproteiinit kiinnostavat

Tutkimuskohteena lisääntyvä kiinnostus kohdistuu erityisesti ravitsemuksellisesti korkealaatuisiin heraproteiineihin, joilla on todettu suotuisia vaikutuksia lihasten rakentumisessa ja ylläpitämisessä sekä painonhallintaa auttavan kylläisyysvaikutuksen tuottamisessa.

Valio rakentaa uuden jauhetehtaan Lapinlahdelle»

Hyvinvointia herasta, Nutrifocus 1/2010»


Energiatarpeesi