Valion kuluttajapalvelun useimmin kysytyt kysymykset

Mitä tarkoittaa homogenointi? Mitkä tuotteet ovat homogenoimattomia?

Homogenointi tarkoittaa maidon rasvapallosten pilkkomista, jotta ne pysyvät tasaisesti maidon joukossa. Homogenointi estää rasvan (= kerman) nousemisen maidon pinnalle.  Lisäksi homogenointi mahdollistaa lisätyn D-vitamiinin jakautumisen tasaisesti maitoon.

Valion tuotevalikoimassa on runsaasti myös homogenoimattomia tuotteita. Tietoa Valion homogenoimatto-mista tuotteista löytyy helposti tuotehaun avulla osoitteessa www.valio.fi/tuotteet ja valitsemalla hakuehdoksi ”Ravitsemukselliset ominaisuudet” → ”Homogenoimaton”.

 

Miksei Valion valikoimassa ole raakamaitoa?

Raakamaidon eli ns. tinkimaidon tai tilamaidon, ts. pastöroimattoman ja homogenoimattoman maidon myyntiä ei ole lainsäädännössä kielletty. Voimassa olevan elintarvikelain mukaan esimerkiksi maitotilalta voidaan myydä raakamaitoa suoraan kuluttajalle. Suomalainen raakamaito on erittäin puhdasta, mutta se sisältää silti aina bakteereita, jotka joutuvat maitoon lypsyn ja maidonkäsittelyn yhteydessä. Useimmat raakamaidossa olevista bakteereista ovat pilaajabakteereita, mutta joukossa saattaa olla myös taudinaiheuttajia (esim. Listeria, EHEC).
 
Pastörointi on lämpökäsittely, jossa maito kuumennetaan vähintään 72 °C:een 15 sekunniksi. Pastöroinnin tuloksena taudinaiheuttajabakteerit tuhoutuvat (mm. Listeria, EHEC) ja pilaajabakteerien määrä vähenee.

Pastöroitu maito säilyy alle + 6°C:ssa pakkaamisen jälkeen 7 päivää. Vaikka nykyään hygienia maitotiloilla on Suomessa hyvä ja raakamaidon laatu erinomainen, niin pastöroimattoman maidon säilyvyys on huomattavasti huonompi noin 2-4 pv. Tällöin maidon kuljettamisen ja pakkaamisen (maitotila → meijeri → kauppa → kuluttaja) vaatima aika söisi mahdollisen leima-ajan käytännössä kokonaan. Lisäksi lämpökäsittelemättömän maidon käsittely meijerissä aiheuttaisi kontaminaatioriskin lämpökäsitellyille tuotteille, joten tällainen toiminta vaatisi nykyistä mittavammat pesut tuotantolaitteille sekä entistäkin tarkemman hygieniakontrollin. Käytännössä raakamaito kannattaa siten hankkia tällä hetkellä suoraan sitä myyviltä maitotiloilta.

Miten Valion tuotteet soveltuvat raskaana oleville?

Kaikki Valion valmistamat tuotteet on valmistettu pastöroidusta maidosta lukuun ottamatta osaa juustoja, joiden valmistukseen käytetään ns. termisointia.

Valion termisoitujen juustojen valmistukseen kuuluu lähes pastörointia vastaava lämpökäsittely. Termisoitua maitoa käytetään tiettyjen juustojen valmistukseen. Termisoidusta maidosta valmistetaan Valio Alppi Kreivi®, Valio Mustaleima™, Valio Emmental sinileima, Valio Emmental punaleima. Myös Valio Hyvä Suomalainen Arki™ raasteessa on käytetty Valio Emmental sinileima juustoa.

Nämä juustot ovat kovia ja kypsytettyjä ja siksi turvallisia myös raskauden ja imetyksen aikana. Valmistustiloja ja itse juustoja tutkitaan säännöllisesti listerian varalta. Kovissa juustoissa ei ole koskaan todettu listeriaa.

Monia Valion juustoja voi nauttia turvallisesti raskauden aikana:

Valio raejuustot. Valio raejuusto valmistetaan pastöroidusta maidosta ja valmistusprosessissa on useita lämpökäsittelyvaiheita. Siksi raejuusto katsotaan listerian suhteen vähäriskiseksi tuotteeksi.

Valio Viola® tuorejuustot. Valio Viola® tuorejuusto pastöroidaan valmistusprosessin aikana ja pakataan kuumana. Siksi tuote on turvallinen raskaana oleville ja imettäville naisille.

Valion kypsytetyt kovat juustot kuten Valio Polar®, Valio Edam, Valio Oltermanni®, Hyvä suomalainen Arki™ juusto, Valio Turunmaa®, Valio Salaneuvos® ja Valio Lappi® ovat turvallisia myös raskauden ja imetyksen aika-na.

Valio sulatejuustot. Valio sulatejuustojen kuten Valio Koskenlaskija® , Valio Olympia, Valio Polar® 9% levittyvän ja Valio Oltermanni® levittyvän valmistusprosessissa on voimakas lämpökäsittely, joka tuhoaa mikrobit. Tuotteet pakataan myös kuumana, joten se on turvallinen myös raskaana oleville ja imettäville

Valio Mustapekka®. Valio Mustapekka® juustot ovat ns. tuorejuustoja, jotka vielä pintamaustetaan. Juustolassa maito pastöroidaan ja juustolan ja juustojen puhtautta valvotaan säännöllisesti, joten on erittäin epätodennäköistä että Listeria pääsisi tuotteeseen.

Neuvoloista saa lisää tietoa aiheesta. On olemassa tiettyjä riskielintarvikkeita, joiden käyttöä viranomaiset eivät suosittele raskauden aikana. Näistä löytyy tarkempaa tietoa esimerkiksi Elintarviketurvallisuusviraston EVIRA:n tai THL:n internet-sivuilta:  www.evira.fi ja www.thl.fi

 

Miksi maito on valkoista?

Maito on valkoista ja sameaa, vaikka siitä suurin osa on vettä, joka on väritöntä ja läpinäkyvää. Tämä johtuu siitä, että maito on sekä emulsio (pyöreitä rasvapisaroita vedessä) että suspensio (kiinteitä pyöreitä valkuaisainehiukkasia vedessä), joiden veteen liukenemattomien osien läpimitat ovat samaa suuruusluokkaa tai suurempia kuin näkyvän valon aallonpituusalue. Jos nuo valkuaisaineet ja rasvapalloset olisivat läpimitoiltaan vain 40 nanometriä tai alle, valo ohittaisi ne suuntaansa muuttamatta ja maito olisi läpinäkyvää. Suuremmista hiukkasista valoaallot kuitenkin kimpoilevat sinne tänne, jolloin maito on sameaa. Maito näyttää valkoiselta, koska kaikki näkyvän valon aallonpituudet kimpoavat eli siroavat mainituista hiukkasista samalla teholla. Valkoinen valo on kaikkien sateenkaaren värien yhdistelmä.

Mitä tarkoittaa juoksute?

Juoksete, juoksute tai juoksutin on maitoa saostava entsyymiseos. Juoksutetta käytetään juustomassan saostamiseen. Sitä saadaan perinteisesti vasikan mahasta uuttamalla, mutta nykyään suurin osa valmistetaan mikrobiologisesti. Eläinjuoksetetta voidaan käyttää kaikkien juustojen valmistuksessa. Juoksutetta voidaan valmistaa myös hyötymikrobien avulla valkuaista hajottavista entsyymeistä. Näitä ns. mikrobiologisia juokset-teita voidaan käyttää sellaisten juustojen valmistuksessa, joiden valmistusprosessissa käytetään yli 50 C:n lämpötiloja.

Valion tuotteet, joiden valmistuksessa on käytetty mikrobiologista juoksetetta löytyy täältä.

Valion tuotteet, joiden valmistuksessa on käytetty eläinperäistä juoksetetta löytyy täältä.
 

 

Mitä D-vitamiinia Valion tuotteisiin lisätään?

Koska suomalaisten D-vitamiinin saanti on niukkaa ja koska D-vitamiinin tiedetään vaikuttavan terveyteen ja sairauksien ehkäisyyn, nestemäisiä maitovalmisteita ja ravintorasvoja on D-vitaminoitu vuodesta 2003 lähtien. D-vitamiinia on olemassa kahta muotoa, D2-vitamiinia ja D3-vitamiinia. D3-vitamiini on se vitamiinin muoto, jota muodostuu ihmisen ihossa auringon valon vaikutuksesta ja on ihmiselle näin ollen luonnollinen muoto. D3-vitamiini imeytyy myös ruoansulatuskanavasta paremmin kuin D2-vitamiini. Maitotuotteiden vitaminointipäätös edellyttää maidon täydentämistä nimenomaan D3-vitamiinilla. Valion tuotteisiin lisättävä D-vitamiini on siis D3-vitamiinia.

Lisätietoa D-vitaminoinnista täältä.

 

Miksi karrageenia käytetään kermassa?

Karrageeni (E 407) on lisäaine (stabilointiaine), jota valmistetaan useasta eri punalevälajista Rhodophyceae-luokasta. Karrageenia käytetään mm. jälkiruokiin, vanukkaisiin, marmeladiin, hilloon ja makeisiin. Sitä käytetään myös kermoihin, joiden valmistuksessa on käytetty pastörointia voimakkaampaa kuumennuskäsittelyä, eli iskukuumennusta (UHT) tai korkeapastörointia.

UHT tai korkeapastöroitujen kermojen säilyvyysaika on tavallista pastöroitua kermaa pidempi. Karrageenin pitää kerman rasvan tasaisesti kermassa. Jos karrageeni jätetään pois iskukuumennetusta tai korkeapastö-roidusta kermasta, nousee tuotteen pintaan paksu, kiinteä rasvakerros pitkän säilyvyysajan aikana. Kermoja ei voida myöskään homogenoida rasvakerroksen pintaan nousemisen estämiseksi, koska kerma ei enää vaahtoutuisi kunnolla.
 

Mitä on muunnettu tärkkelys, jota käytetään joissakin tuotteissa?

Muunnettu tärkkelys tarkoittaa tärkkelyksen kemiallista muuntamista, jolla lisätään tärkkelyksen kuumennus- ja käsittelykestävyyttä teollisessa elintarvikevalmistuksessa. Tärkkelystä valmistetaan monista eri kasveista, kuten vehnästä, maissista, perunasta ja tapiokasta. Muunnetulla tärkkelyksellä ei ole mitään tekemistä geenimuuntelun kanssa.

Mitkä Valion tuotteet ovat gluteenittomia?

Gluteenittomassa ruokavaliossa ei ole lainkaan vehnää, ruista, ohraa eikä niitä sisältäviä elintarvikkeita. Gluteenittomaan ruokavalioon sopii erittäin vähägluteeniset ja gluteenittomat tuotteet ja viljat sekä ns. luontai-sesti gluteenittomat viljat kuten riisi, maissi, tattari, hirssi. Valion tuotevalikoimasta löytyy runsaasti gluteenittomaan ruokavalioon soveltuvia tuotteita. Näitä voi tarkastella kätevästi tuotehaun avulla osoitteessa www.valio.fi/tuotteet ja valitsemalla hakuehdoksi ”Ravitsemukselliset ominaisuudet” → ”Gluteeniton”.

 

Miksi lisäaineita käytetään?

Lisäaineita käytetään elintarvikkeissa tarkoituksella ja erittäin valvotusti. EU:n yhtenäinen lainsäädäntö määrit-telee elintarvikkeissa hyväksytyt lisäaineet, lisäaineiden käyttömäärät ja niiden merkitsemisen pakkaukseen.

Lisäaineita käytetään pitämään huolta tuotteiden turvallisuudesta ja säilyvyydestä, parantamaan tuotteen rakennetta tai säilyttämään haluttu koostumus. Lisäaineita voidaan käyttää myös parantamaan tuotteen ulkonäköä houkuttelevammaksi tai varmistamaan, että tuotteen maku, rakenne ja ravitsemuksellinen laatu säilyvät koko myynti- ja käyttöajan.

Valiolla lisäaineiden käyttöä pyritään vähentämään koko tuotteistossa aina, kun se on mahdollista turvallisuudesta, säilyvyydestä ja aistittavasta laadusta tinkimättä. Valio on mm. investoinut lisäaineiden käyttötarvetta poistaviin tuotantoprosesseihin, jolloin esimerkiksi säilöntäaineita on voitu jättää pois tuotteista. Kaikista lisäaineista ei kuitenkaan tulevaisuudessakaan pystytä luopumaan, koska tuotteiden turvallisuudesta ei voida tinkiä.

Valion tuotevalikoimassa on yli sata lisäaineetonta tuotetta mm. Valio maidot ovat aina lisäaineettomia. Valion lisäaineettomia tuotteita on helppo tarkastella tuotehaun avulla osoitteessa www.valio.fi/tuotteet ja valitse-malla hakuehdoksi ”Ravitsemukselliset ominaisuudet” → ”Lisäaineeton”.

 


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi