Valion Lapinlahden kattilalaitos harjaan

 

  • Valion Lapinlahden tehtaalla monta investointihanketta täydessä vauhdissa
  • Uusiutuvan energian kattilalaitos harjaan, huippumoderni herajauhetehdas nousee, ainutlaatuinen lämpöpumppuratkaisu
  • Investointien yhteissumma nousee noin 80 miljoonaan euroon

 

Valio Oy:n Lapinlahden tehtaan tontilla on meneillään mittavien investointien aika: Kotimaisia uusiutuvia polttoaineita käyttävä kattilalaitos on noussut harjakorkeuteensa, uusi huippumoderni herajauhetehdas kohoaa pian 40 metrin lakikorkeuteensa ja marraskuussa otetaan käyttöön energiatehokkuutta huomattavasti parantava ainutlaatuinen lämpöpumppusovellus.

Torstaina 6.9.2012 harjannostajaisia viettänyt kattilalaitos on noin 20 miljoonan euron investointi, joka otetaan käyttöön keväällä 2013.  Työmaalla työskentelee tällä hetkellä noin 80 henkilöä.

- Laitos tuottaa hakkeen ja jyrsinturpeen avulla höyryä tehtaalle noin 20 MW teholla. Lisäksi rakennetaan kaksi raskasöljykattilaa vara- ja huipputehon tuottamiseen.  Uusiutuvan energian määrä pyritään nostamaan 70 %:iin. Raskaan polttoöljyn ja turpeen osuudet vähenevät huomattavasti, höyrykattilalaitoksen hyötysuhde paranee 4 % ja ympäristöpäästöt pienenevät merkittävästi, kuvailee Valion tekninen päällikkö Esa Mäkipelto.

Energiatehokkuus paranee lämpöpumpun myötä

Valion Lapinlahden tehdas osallistuu osaltaan kansallisiin energiatehokkuustalkoisiin ottamalla marraskuussa käyttöön Euroopan mittakaavassakin ainutlaatuisen lämpöpumppusovelluksen, jossa tuotannossa syntyvää jätelämpöä otetaan talteen tehtaan toiminnassa uudelleen hyödynnettäväksi. Myös kylmäenergian tarve vähenee.

- Lämpöä otetaan talteen juuston valmistuksen sivutuotteena syntyvän heran sekä paineilmatuotannon hukkalämmöistä, jotka muuten kuormittaisivat jäävesilaitosta, kuvailee Lapinlahden tehtaan tehtaanjohtaja Kari Lappi.

Valio on edelläkävijä lämpöpumppusovellusten teollisessa soveltamisessa. Valion Seinäjoen tehtaalla on samaa kokoluokkaa oleva sovellus kuin Lapinlahdella. Pienempiä sovelluksia on useilla Valion tuotantolaitoksilla.

Huippumoderni jauhetehdas nousee tontille

Valio on maailman johtavia demineralisoitujen (Demi™) herajauheiden valmistajia. Uusi demijauhetehdas valmistuu marraskuussa 2013, ja tuotanto siinä aloitetaan keväällä 2014. Parhaillaan rakennetaan 7-kerroksisen rakennuksen kuudetta kerrosta. Valmis rakennus kohoaa 40 metrin korkeuteen.

- Kaikki kantavat rakenteet ja välitasot ovat betonia, jolla saavutetaan parempi hygienian hallinta. Tehtaassa on useita hygienialuokiteltuja tiloja ja niiden välissä sulkutiloja, joissa vaatteet ja kengät vaihdetaan sekä materiaaleja siirrellään, kertoo jauheiden tuotantopäällikkö Antero Ylitalo.

Valio Demi™ -jauheita käytetään muun muassa lastenruokien raaka-aineena. Kiina on yksi suurimmista vientimaista. Uudessa tehtaassa pystytään valmistamaan huippulaadukkaita herajauheita, joiden kysyntä on maailmalla kasvussa.

Lisätietoja:Lapinlahden tehtaan tehtaanjohtaja Kari Lappi, Valio Oy, puh. 050 384 0427, tekninen päällikkö Esa Mäkipelto, Valio Oy, puh. 050 384 0831 ja tuotantopäällikkö Antero Ylitalo, Valio Oy, puh. 050 384 0482.

Valion Lapinlahden tehdas pähkinänkuoressa:

Lapinlahden tehdas on maidonvastaanottomäärältään Valion suurin tuotantolaitos Suomessa. Valiolla on Suomessa 15 tuotantolaitosta.Lapinlahdella käytetään noin 305 miljoonaa litraa maitoraaka-ainetta tänä vuonna. Tehtaan tuotanto nousee yhteensä noin 60 miljoonaan kiloon juustoja ja herajauheita. Tehdas ja Osuuskunta Itä-Maito työllistävät yhteensä 391 valiolaista ja alihankkijoiden työntekijää.


Energiatarpeesi