Valion maataloustuki on asiakkaiden koulumaitotukea

Maaseutuvirasto julkistaa tänään Suomessa maksettavien maataloustukien saajat. Valion koulumaitoasiakkaat saavat kouluihin ja päiväkoteihin ostamiinsa joihinkin maitotuotteisiin maatalouden markkinatukea. Koulumaitotuki ohjautuu asiakkaille Valion kautta, siksi tuki maksetaan Valio Oy:lle.

Valiolta koulumaitoa ja joitakin muita maitotuotteita ostavat asiakkaat saavat EU:lta koulumaitotukea. Valio käsittelee tuen asiakkaidensa puolesta, minkä takia EU:n maataloustueksi luokiteltu tuki maksetaan Valiolle. Valio vähentää tuen osuuden asiakkaille menevistä laskuista. Vuonna 2012 Valion asiakkaiden saama koulumaitotuki oli noin 1,8 miljoonaa euroa.

– Julkisen sektorin asiakkaiden budjetit ovat niukat. Kun asiakas saa Valiolta maitotuotteet suoraan tuetulla hinnalla, sillä on määrärahat ajan tasalla käytettävissään eli asiakkaan ei tarvitse odottaa tuen maksua jälkikäteen. Samalla asiakas säästää omaa työaikaansa, avainasiakaspäällikkö Anne Hämäläinen Valion Food Service -ketjumyynnistä kertoo.

Keskikokoisen kaupungin koulumaitotuki on noin 65 000 euroa vuodessa ja suuremmissa kaupungeissa se nousee yli 100 000 euron, joten summat ovat suuria ja hyödynnettävissä muun muassa ruokalistasuunnittelussa.

EU:n koulumaitotukeen oikeuttavista tuotteista on oma lainsäädäntönsä. Sosiaali- ja terveysministeriö linjaa ravitsemussuositukset, joiden perusteella määritetään kriteerit koulumaitotukeen oikeutettujen maitotuotteiden rasva-, sokeri- ja suolapitoisuuksista. Koulumaitotukea saavat tuotteet hyväksyy Maa- ja metsätalousministeriön alainen Maaseutuvirasto.

Koulumaitotukea myönnetään 2,5 desilitralle oppilasta ja koulupäivää sekä vastaavasti lasta ja päiväkotipäivää kohti. Juustot ja jogurtit sisältyvät 2,5 desilitran osuuteen. Ne muutetaan maidoksi tietyn kaavan mukaan. Ruoanvalmistukseen käytetyt maitotuotteet eivät kuulu koulumaitotuen piiriin.

Osuuskunnille maidon keräilyyn tukea

Maatalouden markkinatukea EU:lta saavat myös jotkin valiolaiset osuuskunnat korkeisiin maidon keräilykustannuksiin Lapin läänin alueella.

Maidon keräilykustannusten tuki täytyy hakea paikallisesti, minkä vuoksi sen hakemista ei voi keskittää Valio Oy:lle.


Energiatarpeesi