Valion maataloustuki on asiakkaiden koulumaitotukea

Valiolta koulumaitoa ja joitakin muita maitotuotteita ostavat asiakkaat saavat EU:lta koulumaitotukea. Valio hallinnoi tämän tuen asiakkaidensa puolesta, minkä takia EU:n maataloustueksi luokiteltu tuki maksetaan Valiolle. Valio vähentää tuen osuuden asiakkaille menevistä laskuista. Tänä vuonna koulumaitotuki oli noin 2,1 miljoonaa euroa. 

”Julkisen puolen asiakkaiden budjetit ovat niukat. Kun asiakas saa Valiolta maitotuotteet suoraan tuetulla hinnalla, sillä on määrärahat ajantasalla käytettävissään eli asiakkaan ei tarvitse odottaa tuen maksua jälkikäteen. Samalla asiakas säästää omaa työaikaansa”, kertoo avainasiakaspäällikkö Anne Hämäläinen Food Service ketjumyynnistä.

Keskikokoisen kaupungin koulumaitotuki on noin 65 000 euroa vuodessa ja suuremmissa kaupungeissa se nousee yli 100 000 euron, joten summat ovat suuria ja hyödynnettävissä mm. ruokalistasuunnittelussa.

EU-koulumaitotukeen oikeuttavista tuotteista on oma lainsäädäntönsä. Sosiaali- ja terveysministeriö linjaa ravitsemussuositukset, joiden perusteella määritetään kriteerit koulumaitotukeen oikeutettujen maitotuotteiden rasva-, sokeri- ja suolapitoisuuksista. EU-koulumaitotukituotteet hyväksyy Maa- ja metsätalousministeriön alainen Maaseutuvirasto.

Koulumaitotukea myönnetään 2,5 dl:lle oppilasta ja koulupäivää sekä vastaavasti lasta ja päiväkotipäivää kohti. Juustot ja jogurtit sisältyvät 2,5 dl osuuteen. Ne muutetaan maidoksi tietyn kaavan mukaan.Ruoanvalmistukseen käytetyt maitotuotteet eivät kuulu koulumaitotuen piiriin.  


Energiatarpeesi