3.4.2012

Näin jäljitetään voin alkuperä

Kuinka jäljitetään voipaketin ja siihen käytetyn raaka-aineen alkuperä - vieläpä muutamassa tunnissa?

Voin valmistuksessa käytetään monesta eri maitoerästä kuorittua kermaa, ja siksi voi on yksi hankalimmin jäljitettävistä tuotteista. Valion Seinäjoen tehtaalla valmistettua teollisuusvoita viedään Keski-Eurooppaan sekä Venäjälle asti, ja Valion asiakkaat ovat testanneet Valio voin jäljitettävyyden käytännössä.

Valio pystyy raportointinsa avulla jäljittämään tiettyyn voierään käytetyn maidon alkuperän muutamassa tunnissa. Voin pakkausmerkinnöistä selviää juokseva lavanumero, eränumero ja valmistuspäivämäärä, mutta vientitilauksen numerokin riittää lähtötiedoksi jäljittämisen aloittamiseksi. Tietojen perusteella voidaan määritellä voitykki, jolla voierä on valmistettu, ja voitykin raportoinnista voidaan eritellä siilot, joista voierän valmistuksessa käytetty kerma on otettu.

Kermasiilojen kerma on kerätty useasta maitoerästä, jotka nekin voidaan jäljittää Valion kahden maitotietokannan avulla. Tietokannoista toinen sisältää tiedot kaikkien maidontuottajien maidoista, ja toisessa ovat tiedot kerätystä maidosta ja keräilyreiteistä.

Näin kerman valmistuksessa käytetyt raakamaitoerät voidaan jäljittää keräilyreittinumeroiden perusteella maitotiloille asti.

Huomio!

Poista resepti Peruuta

Huomio!

Poista viikon reseptit Peruuta
Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos