2.4.2012

Suomi on luontainen maitomaa

Suomen puhtaat vedet ja nurmen kasvattamiseen sopiva luonto tekevät maastamme ihanteellisen paikan maidontuotannolle. Kymmeniätuhansia ihmisiä työllistävä maidontuotanto on myös kannattavaa.

Maidontuotanto sopii Suomen luontoon

Maidontuotanto on ainoa maatalouden muoto, jota voidaan harjoittaa kaikkialla Suomessa. Kaikkialla Suomessa kasvaa nurmea karjan rehuksi, ja puhdasta juomavettä on riittävästi. Maidontuotanto on suuressa osassa Suomea ainoa kannattava maatalouden tuotantosuunta.

Maidontuotannon myyntitulot ovat noin 42 % maatalouden myyntituloista. Kainuussa ja Lapissa maito ja lypsykarjatiloilla tuotettu naudanliha kattavat lähes 90 % maatalouden myyntituloista. Pohjois-Pohjanmaalta ja Keski-Suomesta itään olevalla alueella maitotulojen osuus on yli 65 %. Maidontuotanto työllistää välittömästi tai välillisesti kymmeniätuhansia ihmisiä, erityisesti haja-asutusalueilla.

Ostorehujen ja energian hinnat nousivat vuoden 2011 aikana 10–20 % rehutyypistä riippuen. Ostorehujen syksyllä 2010 alkanut hinnannousu jatkui vuonna 2011 lähinnä viljan markkinahinnan nousun takia.

Kesän 2011 nurmirehusadon määrä ja säilöntälaatu oli hyvä tai vähintään kohtuullinen. Ensimmäisen sadon korjuu myöhästyi paikoitellen, mikä heikensi rehun tuotantovaikutusta erityisesti keski- ja pohjois-Suomessa. Ensimmäisen sadon sulavuus jäi koko maassa keskimäärin 1–1,5 prosenttiyksikköä pitkän ajan keskiarvon alapuolelle.

Maito on kannattavuuskirjanpitoaineiston mukaan maatalouden tuotantosuunnista parhaiten kannattava.

Kannattavuuskirjanpitotulosten ennakkotietojen mukaan maidontuotannon kannattavuuskerroin* nousi vuonna 2010 edellisvuodesta 0,57:een (0,53 vuonna 2009). Vuoden 2011 ennuste kannattavuuskertoimesta lypsykarjatiloilla on 0,53.

Eri tuotantosuuntien keskimääräinen kannattavuuskerroin oli vuonna 2010 0,52, ja vuoden 2011 ennuste on 0,40.

*) Kannattavuuskerroin osoittaa, kuinka suuri osa palkkavaatimuksesta (14 € / tunti) ja oman pääoman korkovaatimuksesta (5 %) on saavutettu.

Aiheeseen liittyvät graafit

 

  • Maidon osuus maatilojen myyntituloista

  • Maidonlähettäjiä Suomessa

  • Lypsykarjatilojen lukumäärä karjakokoluokittain Suomessa

  • Maksut Valio Oy:n omistajille

Huomio!

Poista resepti Peruuta

Huomio!

Poista viikon reseptit Peruuta
Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos