Valio poistaa varotoimenpiteenä myynnistä Valio Tuuti® äidinmaidonkorvikkeita ja vieroitusvalmisteita, joissa on parasta ennen -päiväys 14.6.2018. Pahoittelemme kuluttajille mahdollisesti aiheutunutta haittaa. Lue lisää...
2.4.2012

Valiolaiset lehmät ovat EU:n terveimpiä

Lypsylehmien terveys ja sopiva elinympäristö ovat perusasioita, joista pidetään jatkuvasti huolta. Laaduntarkkailua, valvontaa ja erilaisia ohjeistuksia kehitetään eteenpäin joka vuosi.

Hyvinvoiva lehmä tuottaa laatumaitoa

Lehmistä ja vasikoista kannattaa pitää huolta. Hyvinvoiva ja terve lehmä tuottaa korkealaatuista maitoa, josta tuottaja saa elantonsa.
Suomalaisella perhetilalla on keskimäärin 30 lypsylehmää. Lehmän tyypillinen päivä kuluu makoillessa: Lehmä makaa noin 12 tuntia vuorokaudesta, jonka aikana se nukkuu ja märehtii. 8 tuntia kuluu syömiseen ja pari tuntia lypsyyn. Lähes kaikki uudet navetat rakennetaan pihatoiksi, joissa lehmät voivat ”vapaa-aikanaan” käyskennellä vapaasti.
Hyvinvoinnin kannalta tärkeitä ovat riittävä ruoka ja juoma sekä kuiva makuupaikka ja navetan sekä eläimen puhtaanapito. Valiolaiset lehmät ovat EU:n terveimpiä. Valion asiantuntijat tekevät tilojen kanssa jatkuvaa kehitystyötä tuotantoeläinten hyvinvoinnin edelleen parantamiseksi.

Lehmälle on luonnollista poikia kerran vuodessa. Luonnonvaraisissa olosuhteissa samanikäiset naudat hakeutuvat toistensa seuraan, myös vasikoille on luonnollista muodostaa oma alalauma. Navetassa vasikat ovat omana laumanaan vasikkakarsinassa. Ero luonnonlaumaan on se, että vasikat saavat lehmänmaitoa tuttipullosta, eivätkä emältään.

GMO-vapaata ruokaa

Lehmien lajityypillinen ruoka on nurmi tai säilörehu. Valkuaisen suomalaiset lehmät saavat rypsistä, joka ei ole geenimuunneltua toisin kuin muualla maailmassa yleisesti käytetty soijarehu usein on.

Valion hallitus on kieltänyt geenimuunneltujen ainesosien käytön Valioryhmän lypsykarjan ruokinnassa. Se kielletään myös laatusopimuksessa, jonka on allekirjoittanut 98 % valiolaisista tiloista. Myös loput 2 % ovat sitoutuneet gm-vapaan rehun käyttöön hankintaosuuskuntien kautta, joiden kanssa tehdyt sopimukset edellyttävät Valion laatuohjeistuksen noudattamista. Maidon vastaanotto voidaan laatuohjeistuksen mukaan keskeyttää tilalta, joka ei täytä asetettuja laatukriteereitä.

Kaikkien valiolaisten  tilojen rehun käyttöä seurataan pistokokein, joita tehdään 5-6 %:lla tiloista vuosittain. Vuonna 2011 auditointeja tehtiin 523 kappaletta, yli 6 %:lla tiloista.

Valiolaisilla maitotiloilla on käytössään laatukäsikirja, jossa ohjeistetaan maidontuotannon eri osa-alueita.

Laatukäsikirja velvoittaa ostamaan tilan ulkopuolelta hankittavat rehut Eläintautien torjuntayhdistyksen (ETT) positiivilistalla olevilta yrityksiltä http://www.ett.fi/rehut/positiivilista. Valio on kolmen viime vuoden ajan vuosittain varmistanut positiivilistan yrityksiltä, että ne eivät käytä lypsykarjan rehuihin geenimuunneltuja raaka-aineita.

Valion tietämän mukaan maailmassa ei ole toista järjestelmää, jossa GMO-rehujen käyttökielto olisi yhtä järjestelmällisesti toteutettu ja valvottu.

Valio on laatinut tuottajien käyttöön Hyvät ruokintaperiaatteet -ohjeistuksen. Vuonna 2012 työn alla ovat hyvät hoitoperiaatteet ja hyvinvoinnin tavoitteet.

Kunnon navetta

Lähes 40 % lehmistä elää Suomessa pihattonavetoissa, joissa ne voivat kulkea vapaasti. Myös parsinavetassa lehmä pystyy vaihtamaan asentoaan ja käymään makuulle. Valio on edistänyt pihattonavettojen rakentamista pitkään. Lähes kaikki uudet navetat ovat pihattoja.
Parsinavetoiden lehmät laiduntavat noin puolet vuodesta. Osa ulkoilee myös talvella. Monessa pihattonavetassa on järjestetty ympärivuotinen ulkoilumahdollisuus. Käytännössä lehmät eivät kuitenkaan mielellään lähde ulos, jos on kylmää ja sateista tai liian lämmintä, vaikka siihen olisi vapaa mahdollisuus.

Valion järjestämässä vuosittaisessa navettaseminaarissa kokoontuu toista sataa navettasuunnittelijaa ja alan neuvojaa opiskelemaan eläinten hyvinvointia ja navettarakentamisen uusia tuulia. Vastaavia navettasuunnitteluseminaareja järjestetään ympäri maata myös tuottajille.


Valio laatukyltti on merkki laadusta

24 % Valioryhmän tiloista on saanut Valio Maitotilaopasteen. Opasteen saanti edellyttää muun muassa laatukäsikirjan täydentämistä tilan omilla työohjeilla ja valiolaisten vaatimusten täyttämistä maidon laadun, eläinten ruokinnan ja hoidon, ympäristön sekä tuotannon seurannan suhteen. Uusia opasteita myönnetään vuosittain muutamia kymmeniä.

Keräilykuljettajat mukana tunnistamassa mahdollisia ongelmia

Myös maitotiloilla saattaa ilmetä inhimillisiä ongelmia, jolloin eläinten hyvä hoito vaarantuu tai laiminlyödään. Maito kerätään tiloilta joka toinen päivä, ja keräilyautojen kuljettajia on koulutettu huomaamaan mahdolliset ongelmat ja hankkimaan apua heti. Osuuskunnan neuvoja käy tilalla myös, jos säännöllisesti seurattava maidon laatu heikkenee.

Euroopan unionin komission tavoitteena on standardoida eläinten hyvinvoinnin arviointi. Welfare Quality® -ohjelma havainnoi eläimen käyttäytymistä. Valio seuraa aktiivisesti eri hyvinvointiohjelmien kehitystyötä.

Teemana laiduntaminen

Lypsylehmän hyvinvointi edellyttää terveyden lisäksi sopivaa ympäristöä, oikeaa ruokintaa sekä mahdollisuutta lajityypilliseen käyttäytymiseen.

Vuoden 2012 valtakunnallinen teema on laiduntaminen. Onnistunut laiduntaminen eri muodoissaan on usein taloudellisesti kannattavaa, parantaa lehmien hyvinvointia, luo positiivista mielikuvaa maidontuotannosta sekä tukee maitotuotteiden menekkiä.

Valion Alkutuotanto otti maidon antibioottijäämien testauksessa käyttöön Delvotest-testin T101-testin sijaan vuodenvaihteessa 2011–2012. Vuonna 2010 käynnistynyt utareterveyskoulutus jatkui aktiivisena.

Vuonna 2011 Valion Alkutuotanto osallistui Eläinten terveydenhuolto ETU:n järjestämään Katse Vasikkaan -teemavuoteen. Vuoden 2012 teemaan, laiduntamiseen, valmistauduttiin hyvissä ajoin tekemällä laidunselvitys.

Valio on tuottanut tilojen ruokinnan- ja tuotannonhallintaan tarkoitetun KarjaKompassi-ohjelmiston yhdessä ProAgrian, valtakunnallisen maatalouden neuvontajärjestön, kanssa. KarjaKompassi saatiin valmiiksi vuonna 2011, ja sen uudet työkalut otettiin käyttöön.
 

 

Huomio!

Poista resepti Peruuta

Huomio!

Poista viikon reseptit Peruuta
Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos