2.4.2012

Vuosikertomus

Vuoden 2011 tunnusluvut kertovat kiristyvästä kilpailusta ja lisääntyvästä tuonnista, mutta myös ennätyksellisen hyvästä maitotuotosta.

Kilpailu kireää kaikissa tuoteryhmissä

Valio-konsernin liikevaihto vuonna 2011 oli 1 929 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuodesta oli 6 %. Liikevaihdosta noin 64 % syntyi Suomessa.

Kun liikevaihdosta vähennetään yhtiön omat kulut, saadaan maitokate, jonka pohjalta Valioryhmän maidontuottajien tuottajahinta muodostuu. Valion maitokate oli 963 miljoonaa euroa vuonna 2011, kasvoi 7 % edelliseen vuoteen verrattuna. Valio onnistui kehittämään omistajiensa tuottamalle maidolle ennätyksellisen maitotuoton, 45 senttiä litraa kohti. Vuonna 2010 vastaava luku oli 41,1 senttiä.

Raakamaidon tuonti muuttanut markkinatilannetta

Kilpailu Suomen maitomarkkinoilla jatkui tiukkana vuonna 2011. Tuontijuustojen osuus kulutuksesta kohosi yli 40 %:iin ja tuontijogurttien noin 30 %:iin.

Mittava maidontuonti Ruotsista on leikannut Valion perusmaitomääriä muutamassa vuodessa lähes neljänneksen. Eniten kilpaillulla Etelä-Suomen markkinalla Valion markkinaosuus perusmaidoissa on enää noin 35 prosenttia. Suomen perusmaitoyksikön liikevoitto laski 11 miljoonaan euroon.

Eniten Valion menestykseen (maitotuottoon) vaikuttavat Valion omien merkkituotteiden menestys, sekä ulkomaan myynnissä valuuttakurssien arvot. Valion investoinnit olivat 85 miljoonaa euroa ja kirjanpidollinen voitto verojen jälkeen 53 miljoonaa euroa (39 miljoonaa euroa vuonna 2010). Omavaraisuusaste oli 48 %.

Venäjä ja Ruotsi ulkomaan myynnin vetureita

Pääosa ulkomaan myynnin kasvusta tuli Venäjältä ja Ruotsista. Valion myynnin liikevaihto Venäjällä kasvoi 11 % 310 miljoonaan euroon ja Ruotsissa 16 % 77 miljoonaan euroon. Virossa Valio on merkittävä toimija tuoretuotteissa ja maan suurin juustonvalmistaja.

Globaalisti Valio panostaa terveys- ja hyvinvointituotteiden, esimerkiksi terveysvaikutteisen maitohappobakteerin (LGG®:n) ja laktoosittomien tuotteiden, kaupallistamiseen ja markkinakohtaiseen konseptointiin, sekä teollisuustuotteiden myyntiin.

Lisensointiliiketoiminta ja teollisuustuotteiden myynti toivat yhteensä noin 11 % konsernin liikevaihdosta.


*) maitotuotto = (maitokate - käyttöomaisuuden poistotarve eli investointien rahoitustarve) / omistajien toimittama maitomäärä
jossa maitokate = liikevaihto - kulut vähennettynä poistoilla, omistajille maksetulla maidon tuottajahinnalla ja osakaslainan koroilla.

Hallituksen toimintakertomus ja tilinpäätös (pdf)

Styrelsens verksamhetsberättelse samt bokslut 2011 (pdf)

Board of Director's Report and Financial Statement 2011 (pdf)

Huomio!

Poista resepti Peruuta

Huomio!

Poista viikon reseptit Peruuta
Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos