Voi ei lopu Suomesta

Vuoden 2011 aikana voin kulutus on kasvanut lähes 20% ja vuoteen 2009 verrattuna kaksinkertaistunut. Rasvojen kokonaiskulutus on kuitenkin pysynyt ennallaan. Kuluttajat suosivat rasvaisempia tuotteita kevyempien sijasta. Rasvojen kulutusta on siirtynyt myös margariineilta maitorasvapohjaisille tuotteille.

Valio toimittaa jatkuvasti voita myyntiin

Voi ei lopu Suomesta tämän syksyn kulutuspiikistä huolimatta. Valio toimittaa jatkuvasti voita myyntiin, mutta nopea kysynnän muutos näkyy tuotepuutteina kaupan hyllyillä. Kysyntä on suurempaa kuin mitä pystytään toimittamaan. Voi jaetaan kauppoihin tasapuolisesti, vaikka vähänkin kerrallaan.

”Oma arvioni on, että tänä vuonna voin kulutus päätyy noin 4 kiloon per henkilö kun vastaava luku vuonna 2010 oli 2,9 kiloa”, kertoo tulosyksikön johtaja Reima Luomala Juustot, Rasvat ja Teollisuustuotteet –liiketoiminta-alueelta.

Voita riittää joulupöytiin paremmin, jos kuluttajat malttavat nyt ostaa vain sen minkä tarvitsevat. Ylimääräistä voita ei tarvitse hamstrata, sillä vuoden vaihteen jälkeen Valio pystyy toimittamaan kotimaan markkinoille tarvittavan määrän voita.

Valion vastaanottama maitomäärä on laskenut

Voin niukkuuteen vaikuttaa kasvaneen kysynnän lisäksi arvioitua vähäisemmäksi jäänyt maidontuotanto. Valion vastaanottama maitomäärä jää tänä vuonna pari prosenttia arviota pienemmäksi, mikä on litroissa noin 30 miljoonaa litraa. Siitä olisi voitu tehdä noin 1,5 miljoonaa kiloa voita. Yhteen voikiloon kuluu lähes 20 litraa maitoa.

Syynä maidontuotannon alenemiseen on keskituotannon kasvun pysähtyminen, mihin vaikuttaa eniten viime kesän määrällisesti hyvä, mutta laadullisesti heikko säilörehusato ja ostoväkirehujen voimakas hintojen nousu.

Kilpailuviranomainen velvoittaa Valiota myös myymään maitoa kilpailijoilleen, jonka johdosta voin tuotantoon jää vähemmän kermaa.

Viennistä on suunnattu kotimaan markkinoille

Valio on suunnannut vientivoita kotimaan markkinoille niin paljon kuin on nopeassa aikataulussa pystynyt. Kotimaan kaupan lisäksi Valiolla on viennissä sidottuja kauppoja, joita ei voi perua. Vientimääriä on vähennety jo noin 20 %, ja ensi vuonna kotimaan kysyntään pystytään vastaamaan.

Valio Oivariini® sopii moneen joululeivonnaiseen

Voin puuttuessa kaupan hyllystä ruoanvalmistus- ja leivontaominaisuuksiltaan lähin vastaava tuote on nor-maalirasvainen Valio Oivariini® (rasvaa 75 %). Oivariini sopii joulukakkujen, -pullan ja -leivän leivontaan. Piparkakkuja leivottaessa jauhomäärä kannattaa tarkistaa, sillä Oivariini on rakenteeltaan voita pehmeämpää.


Energiatarpeesi