Tuotelaatu ja -turvallisuus

Valio jakelee vuosittain yli kolmanneksen Suomen lämpötilasäädellyistä elintarvikkeista

Tuotelaatu ja -turvallisuus

Katkeamaton kylmäketju

Valio jakelee vuosittain yli kolmanneksen Suomen lämpötilasäädellyistä elintarvikkeista.

Vuonna 2015 Valion jakelussa oli yhteensä 578 miljoonaa kiloa omia tuotteita ja 57 miljoonaa kiloa muiden toimijoiden tuotteita (632 + 55 vuonna 2014).

Muiden toimijoiden tuotteet ovat liha-, leipomo- ja jäätelöteollisuuden tuotteita sekä hedelmiä ja vihanneksia.

Aukoton kylmäketju edistää tuotteiden säilyvyyttä ja takaa maukkaat ja turvalliset elintarvikkeet kuluttajalle.

Ympäristöä säästävät ratkaisut käytössä

Valion jakelun ympäristökuormaa vähentävät yhteisjakelu muiden yritysten kanssa, kuormien täyttöaste (kaksikerrosvaunut) ja reittioptimointi.

Valio etsii aktiivisesti tulevaisuudessa hyödynnettävää ympäristöystävällistä kalustoratkaisua.

Valio on muun muassa mukana maailmassa ainutlaatuisessa kokeilussa, jossa jakeluautossa on bioetanolilla käyvä moottori ja teollisuuden jätehiilidioksidilla toimiva jäähdytin.

Lisäksi Valiolla on koekäytössä hybridiauto, jonka kulutus on noin kolmasosan pienempi kuin perinteisellä jakelukalustolla, jolloin fossiilisten päästöjen määrä on samassa suhteessa vähäisempi.

Bioetanolilla toimivaa jakeluautoa on koekäytetty ja päästöjen osalta tulokset näyttävät positiivisilta:

Fossiiliset hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet jopa 90 % ja partikkelit ilmaan lähes 70 %.

Maidon laadunvarmistus

Maidon laatu varmistetaan maitotilalta meijerin vastaanottoon asti. Tuotteiden laatu varmistetaan siitä eteenpäin omavalvontajärjestelmällä. Vuonna 2015 ennätykselliset 96,1 % Valion vastaanottamasta maidosta kuului parhaimpaan laatuluokkaan.

Maidontuottaja seuraa lehmäkohtaisesti maidon laatua ja tilasäiliössä olevan maidon lämpötilaa.

Keräilyauton kuljettaja tarkastaa tilalla maidon lämpötilan, hajun ja ulkonäön ennen maidon autoon pumppausta. Vain vaatimukset täyttävä maito pumpataan autoon. Kuljettaja ottaa joka kerta jokaisen tilan maidosta näytteen.

Tilakohtaisista näytteistä analysoidaan suunnitelman mukaisesti mm. koostumus ja bakteerimäärä.

Kuljettaja tekee mikrobilääkejäämätestin maidosta ennen kuin maito puretaan autosta tuotantolaitoksen siiloon. Jokaisen maitoerän lämpötila mitataan ja maidosta otetaan näyte laatu- ja koostumusanalyysejä varten.

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi